Home Život “Nisam spremna umrijeti”

“Nisam spremna umrijeti”

SHARE

Danijela Orešić i Ivana Plechinger suočile su se s onim najgorim strahom. Sa strahom od smrti. Obje su doživjele moždani udar. Danijela dvaput. Nakon drugog postala je potpuno bespomoćna. Sve je ponovno učila. Hodati, jesti, odijevati se…

– Izgovorila sam naglas da nisam spremna umrijeti. Dakle taj strah, da je to to. Željela sam preživjeti, rekla je Danijela Orešić.

Danijela je bila u menadžerskim vodama. Sve je bilo važno, sve je bilo neodgodivo, moralo se više i brže. Do jednom…

Ivana svoj udar naziva darom jer je, kako kaže, ta stara Ivana doista umrla. Ta stara Ivana od sitnica je činila dramatične planine. Stara Ivana samu je sebe opterećivala i stvarala si nepotreban stres.

– Tek kad su mi rekli dijagnozu, kad mi je postalo jasno što se dogodilo, pomislila sam, Bože dragi, mogla sam umrijeti, rekla je Ivana.

Obje su u tim trenucima, kada se smrači pred očima, kada ležiš nepokretan, razmišljale samo jedno, kako preživjeti. I ne ostaviti one koji im najviše znače.

– Mislim da sam svojoj obitelji skratila desetak godina života. Zbog straha koji su zbog mene ponovno preživjeli, kaže Danijela.

Danijelina šesnaestogodišnja kći skrivala je tugu. Majku nije htjela opterećivati.

– Ona je to skrivala u sebi. Tek poslije smo iščeprkali u razgovoru sa školskim psihologom koliko se ona ustvari prestrašila i koliko je bila tužna. Ona bi svoju tugu ispoljavala vani, na livadi sa svojim psima, rekla je Danijela.

Ivana je doživjela moždani udar u 39. godini. Majka joj je preminula u 39. godini. A onda je izgubila i oca.

– Mislim da je to mojem tati bio najveći udarac. Mislim da ga je to dokrajčilo jer je nekoliko godina nakon toga umro od srčanog udara, kaže Ivana.

Moždani udar treći je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj. Češće pogađa žene. Ove dvije žene nisu spremne umrijeti. Promijenile su svoj način života. Poručuju i drugima, može se i mora se.

Ivana je napisala i knjigu pod naslovom “Ono što ostaje, uvijek ljubav je” a diljem Hrvatske održava i radionice. S jednim ciljem, pružiti ruku onima koji sada prolaze kroz to što je ona prošla.

Inače, prvog petka u veljači drugu godinu zaredom obilježava se dan crvenih haljina.

Riječ je o zdravstveno-edukativnoj akciji u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatskog neurološkog društva i Ureda za zdravstvo grada Zagreba.

Cilj akcije „Dan crvenih haljina” je podizanje svijesti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pozornosti na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života.

PRVI PETAK U VELJAČI #NOSICRVENO ZA ŽENE!