Home Kultura Izložba fotografija Đine Spajića, vrsnog fotografa iz Ljubuškoga

Izložba fotografija Đine Spajića, vrsnog fotografa iz Ljubuškoga

SHARE

U petak je u zgradi Gradske uprave u sklopu manifestacije proslave Dana grada Ljubuškog održana izložba fotografija Đine Spajića pod nazivom Tempus. Nakon trideset godina rada i bavljenja fotografskim zanatom autoru je bilo teško izabrati dvadesetak fotografija koje su izložene te je tako prikazao samo mali dio svog stvaralaštva.

„Fotografije koje je Đino izložio sveo bih na dva važna motiva, na rijeku Trebižat i mladence. Na njegovim se fotografijama ta ljepota isprepleće. Bitno je to što se ta dva važna motiva, ta važna dva elementa u opstanku našeg prostora, a riječ je o rijeci Trebižat koja daje smisao našem životu, a tako i mladenci iz te slične priče daju smisao našoj zajednici i našem društvu. Tema je u nekakvom životnom ciklusu koji se isprepleće bitna za našu budućnost. Negdje trebamo sačuvati tu ljepotu Trebižata i smisao mladenaca, a Đino u svojim fotografijama pokazuje tu veselu igru vode i veselu igru sunca i krajolika na rijeci te tu ubacuje mladence“, kazao je dekan ALU Široki Brijeg akademski kipar prof. Stjepan Skoko o Đininim fotografijama te proglasio izložbu otvorenom.

Prema riječima dopredsjedika Foto kluba Fokus Ljubuški i  autora izložbe Đine Spajića fotograf je osoba koja fotoaparatom “zaustavlja” pokrete i vrijeme i pretvara ih u fotografiju te je to razlog njegova izložba nosi naslov Tempus.

„Postoje razne teme kojima se fotograf-umjetnik može baviti. To mogu biti priroda (živa ili neživa), ljudi, gradovi, povijesne i kulturne znamenitosti nekog područja i drugi razni detalji. Umjetnik stvara i pokušava svojim fotografijama nešto reći, uputiti neku poruku ljudima oko sebe. On redovito pazi na smještaj objekta na fotografiji i uočljive detalje. U takvoj vrsti fotografije ništa nije slučajno“, kazao je Spajić koji više volim fotografirati ljude i trenutke, ali među njegovim fotografijama često se nađu i prirodne ljepote Ljubuškog.
„Često pogledam stare fotografije i razglednice Ljubuškog te ljude koji prikazuju kako se nekad živjelo. Isto tako kad nas ne bude ove fotografije neka ostanu budućim naraštajima kao trag da smo nekad i mi hodali ovom našom prelijepom Hercegovinom“, zaključio je Đino te zahvalio svojoj obitelji koja zajedno s njim čini njegov fotografski tim te bez njihove pomoći sigurno ne bih uspio. Zatim je zahvalio svima koji su došli na izložbu te Gradskoj upravi i gradonačelniku Nevenku Barbariću, ministru financija i dopredsjedniku u Vladi ŽZH Toniju Kraljeviću te svom Foto klubu Fokus Ljubuški.

U programu kojeg je vodio Tigran Delić nastupio je Klub kulture “Libuša” dramskom izvedbom vidovite Spomenke,a u glazbenom djelu Ante Ereš je izveo pjesmu Grade moj.