Home Gospodarstvo Dalmatinski ugostitelji odustaju od sezone, PROČITAJTE OVO

Dalmatinski ugostitelji odustaju od sezone, PROČITAJTE OVO

SHARE

Kada bi se riječ odgoda zamijenila s riječi suspenzija, mislim da bi bilo lakše disati. Odgoda je mnoge prepala i znam da Vlada ne može odmah sve dati, ali razumijem sve ugostitelje koji su u velikoj dilemi zbog predloženih mjera, jer sam i sam među njima – kazao nam je krajem prošlog tjedna Stipe Jeličić, vlasnik Bajamontija i Adriatic & Skipper teama, a ujedno i potpredsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, piše Slobodna Dalmacija.

Vlasnik je tri tvrtke koje se bave ugostiteljskom djelatnošću, zapošljava 60-ak ljudi, dok se u sezoni brojka penje i do 80 djelatnika. Od kad je prvi put najavljeno zatvaranje ugostiteljskih objekata zbog pandemije koronavirusa, Jeličić je pribrano i umirujućim glasom komentirao tešku situaciju u kojoj su se tada tek mogli naći vlasnici velikog broja kafića i restorana, kako u Splitu, tako u cijeloj državi.

Vjerovao je da će Vlada pronaći način kako bi pomogla velikom broju tvrtki koje su preko noći ostale bez prihoda. Razgovarali smo s njim nekoliko puta, uoči i nakon provedbe rigoroznih mjera i zatvaranja većine djelatnosti.

Optimizam ga nije napuštao, bez obzira na to što je Vladine mjere smatrao nedostatnima za spas velikog broja tvrtki. Premda je priznao da proživljava najteže dane u svojoj dugogodišnjoj karijeri u tom sektoru, bio je siguran da će se barem jedna od tri njegove tvrtke “ukrcati u vlak” Vladinih mjera.

– Neke firme mogu prihvatiti ove mjere, ali neke jednostavno ne mogu. Ne treba suditi te koji ne mogu, jer očito nisu u mogućnosti ovo financijski “progutati”. Zbog raznih nameta koji nam se skupe kroz godinu, velika većina nas ugostitelja cijelu zimu živimo u minusu, ali znamo da dolazi ljeto i da se iz tih minusa izvlačimo. Sada smo u situaciji da smo u minusima, a ne vidimo nikakvu svijetlu budućnost… – slikovito nam je prije nekoliko dana pojasnio Jeličić.

Kazao je da već sada očekuju da je sezona “propala”, a previše ih ovisi isključivo o stranim gostima, budući da toliki broj objekata ne mogu održati na životu samo domaći ljudi.

– Obavijestit ću vas kada odlučim što ću – tim riječima je u petak poslijepodne zaključio naš razgovor. Jučer je napravio što nam je obećao. Nažalost, javio se s lošim vijestima.

– Iza mene je naporan i tužan vikend tijekom kojeg je morao donijeti teške odluke. Nažalost, odlučio sam da svi radnici, osim mene, idu na biro kao tehnološki višak. Moja je sreća samo što imam radnike koji mi bezuvjetno vjeruju. Čak su mi rekli: “Stipe što god ti kažeš mi ćemo tako napraviti”.  Dobio sam nevjerojatnu podršku od njih i kazali su mi da će ostati uz mene, bez obzira na to što odlučim – teška srca nas je obavijestio Jeličić.

Premda je krajem prošlog tjedna rekao da će se svim silama potruditi kako bi s barem jednom tvrtkom prihvatio Vladine mjere, nažalost, kaže, to nije mogao učiniti.

– Prevladao je razum, a ne srce. Mjere nisu dobre i ne možemo svi skupa, i ja i radnici, preuzeti rizik da dovedemo tvrtke u pitanje. Nisan mogao raditi razliku među lokalima i radnicima, nemam srca. Da jedne šaljem na biro, a da s drugima idem po mjere?! Ne može. Nadam se da ćemo se što prije skupiti i početi raditi. Nadam se boljim vremenima i da će sve loše biti daleko iza nas. Ja sam i dalje tu ako im nešto zatreba – poručio je splitski ugostitelj i svoj primjer priložio kao dokaz da Vladine mjere nisu dobre.

Kazao nam je da je svjestan kako se ne može dati sve i odmah, ali isto tako smatra da vladajući moraju znati kako je terenu, barem među ugostiteljima, najblaže rečeno, situacija jako loša.

– Svjestan sam da je ova Vlada imala najteži mandat u povijesti naše mlade države, a tu mislim na probleme od Agrokora, Uljanika, pa onda i problema oko migranata do pojave ovog virusa i urušavanja gospodarstva u samo 30 dana, a sada koronavirusa i potresa zajedno. Međutim, oni moraju biti svjesni da je nama trenutno teže nego ikada – poručio je splitski ugostitelj i potpredsjednik Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Nakon što je premijer Andrej Plenković najavio da se radi i na drugoj fazi mjera, naš sugovornik je naglasio kako svi oni “žive u nadi da će druga faza biti kompletnija i detaljnija.”.

– Donesene mjere se na svakog drugačije reflektiraju. Vlak pomoći od Vlade nije za svakoga isti – rekao je i pojasno na vlastitom primjeru.

– Primjerice, vlasnik sam tri firme i sve su u različitim položajima. Imao sam veliku volju prihvatiti ovu pomoć, ali to nisam u stanju. S jednom tvrtkom sam dao sve od sebe da prihvatim subvenciju i da se nadam najboljem, odnosno drugom valu njihovih odluka koje će biti puno bolje i kvalitetnije za nas –  kazao nam je Jeličić.

Krajem prošlog tjedna je još uvijek bio optimističan, ali samo po pitanju jedne tvrtke.

– Za drugu firmu već znam da nije u stanju prebroditi ovu situaciju i mjere joj ne mogu pomoći, a treća je sezonska za koju nema mjera, jer su sezonci prošle godine dobili otkaze i oni više ne rade u obrtu. Sada kada ih ponovo trebamo zaposliti, nemamo mjeru za takve djelatnike – priča nam splitski ugostitelj, a većina njegovih kolega nalazi se u sličnoj situaciji.

– Morate donijeti odluku, a izložili ste se bankama, minusima, kreditima, dali se bjanko zadužnice, garantirate svojom imovinom, dok su vam s druge strane radnici i njihove obitelji s kojima godinama radite. Na koncu morate štiti i samog sebe, jer ako to ne napravite, firma više nikada neće profunkcionirati. Osim toga, mnogi tako riskiraju i egzistenciju vlastite obitelji – otvoreno je naš sugovornik izgovorio sve probleme koji ga tište zbog novonastale situaciji.

Ugostitelje najviše plaši neizvjesnost i razmjeri gubitaka koje će pandemija koronavirusa uzrokovati. Veliki broj njih, kaže, zasigurno će zatvoriti svoja vrata, ali ima i onih, a radnici će ih prepoznati, koji se svim silama trude zadržati zaposlenike.

– Teško je naći dobre radnike, a ja sam ih našao i u vrhunskim smo odnosima. Postali su mi dio obitelji, zajedno smo slavili vjenčanja, rođenja djece… Oni razumiju situaciju u kojoj smo se naši. Nažalost, ja sam morao odlučiti o njihovoj sudbini, a da ne znam što nas čeka. Hoćemo li za mjesec dana početi raditi jednu smjenu, hoće li uopće biti turista? Uostalom, kada bude sve uredu, koliko će turistima trebati da aktiviraju potrošačku košaricu koji su namijenili za luksuz… Najgore je što ne znamo kakve nas posljedice čekaju. Do 1. travnja, kada ne krenu plaće, mislim da još uvijek veliki dio ljudi ne zna o kolikom je problemu riječ – zaključio je naš sugovornik i Vladi poručio da na njegovom primjeru uvide probleme i strahove s kojima se tisuće ljudi, tisuće obitelji u ovom trenutku bori, piše Slobodna Dalmacija