Home Politika Napad na novinare kako bi se od javnosti sakrilo neprofesionalno postupanje premijera...

Napad na novinare kako bi se od javnosti sakrilo neprofesionalno postupanje premijera i njegovih savjetnika!

SHARE

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni prosvjed premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i članovima njegovog ureda, zbog neprimjerenog napada na novinare, urednike i snimatelje Kantonalne TV Sarajevo i direktoricu Dušku Jurišić.

Federalni premijer Novalić je u ponedjeljak verbalno napao TVSA što je, u okviru emitiranja integralnog snimka press konferencija, objavila kako premijer nespretno pokušava staviti zaštitnu masku.

Kasnije je većina medija prenijela taj video klip,  dovodeći u pitanje ozbiljnost i odgovornost gospodina Novalića, uključujući  izbjegavanje došenja maske na javnim skupovima, kao dijela obavezne opreme u sprečavanju širenja koronavirusa.  Za nas u UO BH novinara je potpuno neprihvatljivo da premijer Novalić i njegovi suradnici optužuju TVSA radi objave video zapisa sa događaja koji je pratila cijela bh. javnost, te da dovode u pitanje etičnost i profesionalnost kantonalnog javnog servisa.

Verbalni napad na ovaj medij je direktno kršenja prava na slobodu izražavanja i pokušaj cenzure, kako bi se od javnosti sakrilo neprofesionalno postupanje samog premijera i njegovih savjetnika, koji su se, usprkos naredbama, pred grupom novinara, snimatelja i fotoreportera pojavili bez zaštitnih sredstava, propisanih u ovakvim okolnostima.

UO BH novinara podsjeća premijera Fadila Novalića i njegove savjetnike kako u vrijeme pandemije koronavirusa nisu suspendirane medijske slobode.

Naprotiv, izvanredne okolnosti nikako ne smiju biti izgovor za zavođenje cenzure i kontrole nad medijima, a na štetu građana i njihovog prava na slobodu informiranja. Uz sve edukativne i informativne sadržaje, građani imaju pravo na informacije o tome na koji način postupaju javni dužnosnici i koliko odgovorno obnašaju svoje dužnosti u vezi sa sprečavanjem širenja koronavirusa.

S tim u vezi, UO BH novinara zahtjeva od federalnog premijera Novalića javnu ispriku uposlenicima TVSA i poštivanje napora koje ovaj i svi drugi mediji u BiH čine kako bi točno, pošteno i blagovremeno obavještavali građane o mjerama dužnosnika i državnih institucija u izvanrednim okolnostima, navodi se u priopćenju.