Home Društvo Evo što vlasnici svadbenih salona kažu o svatovima u Hercegovini za vrijeme...

Evo što vlasnici svadbenih salona kažu o svatovima u Hercegovini za vrijeme pandemije

SHARE

Čim se završi korizmeno vrijeme u Hercegovini počinje period vjenčanja.

Popularni hercegovački svatovi su jedan od najzanimljivijih fenomena ovog kamenitog podneblja. Pripreme za taj „Dan D“ rade se i po godinu dana, a sam termin vjenčanja dogovara se i do dvije godine unaprijed.

Nije ni čudo što se u Hercegovini kroz šalu zna reći „prvo zagovori salu, a za mladu ćeš lako“.

No, godina 2020. bit će upamćena po brojnim odgađanjima zbog svjetske pandemije koronavirusa. Tako su se odgodili brojni sportski događaji: Liga prvaka, Europsko prvenstvo pa čak i Olimpijske igre. Kad pogledamo na ove navedene događaje, nema nikakvog čuda u tome da se odgode i hercegovački svatovi.

Potvrda iz svadbenih salona

Kontaktirali smo vlasnike svadbenih salona u Posušju koji su potvrdili kako su dogovoreni termini svatova u mjesecu travnju pomjereni za neki drugi dan u svibnju ili lipnju.

„Uglavnom se pomjeraju na radne dane jer su vikendi već od prije dogovoreni. Radni dan je najbolja opcija jer se time ne gube ni dogovoreni glazbenici, fotografi ili bilo što drugo“ – govori za Vrisak.info Mario Petric, vlasnik svadbenog Salona „Viktorija“ iz Posušja.

Odgodu svatova potvrdili su nam i iz svadbenog salona „Bagušić“.

„Gotovo cijeli 4. mjesec je odgođen, tj. pomjeren za neki drugi dan u ovoj godini.“ Navode iz svadbenog salona „Bagušić“.

Brojne prepreke

Osim što se veći skupovi ne mogu organizirati po naredbama civilnih stožera brojne su prepreke koje dodatno sprječavaju svadbena veselja. Vjenčanje u crkvi ne može se održati pred vjernicima jer na misama ne smije biti više od 10 ljudi.

Uzvanici izvana ne mogu doći, a takvih nije malo, jer je uzlazak zabranjen, a i morali bi čekati 14 dana zbog mjere samoizolacije.
Policijski sat na snazi je od 18 sati do 5 sati u jutro, a upravo se u tom vremenu okupljaju svatovi i traje svadbeno veselje.

Logične odluke

Iako je riječ o jednom od najradosnijih dana u njihovom životu, navode naši sugovornici, mladenci su svjesni da je ovo viša sila na koju se ne može utjecati te prihvaćaju dogovor o pomjeranju svadbenog veselja na neki drugi datum.

Cijeli svijet je pogođen pandemijom i jasno je da će sve ovo ostaviti duboke posljedice na gospodarstvo. Brojni ostaju bez posla, firme se zatvaraju, ljudi umiru…

Kad se sve to pogleda, pomjeranje svatova zapravo je najmanji problem, piše Vrisak.info