Home Vijesti Sveučilište u Mostaru podiglo kaznenu prijavu zbog hakerskih napada

Sveučilište u Mostaru podiglo kaznenu prijavu zbog hakerskih napada

SHARE

Uspješnom suradnjom SUMIT-a i HT Eronet napadi su spriječeni te nije došlo do prekida rada sustava.

Sveučilište u Mostaru (SUM) podnijelo je kaznenu prijavu Tužiteljstvu Hercegovaćko-neretvanske županije protiv nepoznatog počinitelja ili više njih zbog kontinuiranih kibernetičkih napada na sustave za nastavu na daljinu.

Sveučilište u Mostaru organiziralo je rad za učenje na daljinu, putem TV-a i drugih digitalnih sustava, preko on-line platforme za osnovno školsko i srednjoškolsko obrazovanje te je i razvilo sveučilišnu platformu za studente i profesore, a što je od posebnog javnog interesa imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus – covid-19.

Iz SUM-a navode da su nepoznati počinitelj/i u više navrata izvršili svjesno računalni, odnosno hakerski napad (DDOS) i na takav način otežali rad što je pokušaj da se onemogući daljnji nastavak učenja na daljinu. Uspješnom suradnjom SUMIT-a i HT Eronet napadi su spriječeni te nije došlo do prekida rada sustava.

“Budući da su navedeni napadi izvršeni na računalni sustav Sveučilišta u Mostaru koja je od posebnog javnog interesa, posebice imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju vezanu za koronavirus, radi čega je primarno i uveden sustav održavanja nastave na daljinu, Sveučilište je kod nadležnog tužiteljstva podnijelo kaznenu prijavu da se poduzmu sve potrebne radnje kako bi se otkrili počinitelji ovakvih postupaka u trenutcima kad je bitno organizirati i poduzeti sve mjere da se zaštite svi ljudi, a posebice učenici osnovnih i srednjih škola te studenti našeg Sveučilišta kao i nastavno osoblje”, priopćio je Ured za odnose s javnošću SUM-a.