Home Crna kronika Zaraženi lagao o kretanju, snimile ga kamere, pa zarazio još dvoje ljudi

Zaraženi lagao o kretanju, snimile ga kamere, pa zarazio još dvoje ljudi

SHARE

Slučaj Vitežanina sa zeničkom adresom, kojemu je među prvima potvrđen koronavirus, a čiji krug osoba koje je zarazio se širi svaki dan, donio je nove, neočekivane i velike probleme zdravstvenom sustavu Srednjobosanske županije.

Naime, obitelj zaraženog, kako neslužbeno saznaje Avaz, nakon potvrde zaraze tvrdila je da je riječ o bolesnom i operiranom čovjeku koji se nije kretao nigdje, da bi u svojevrsnoj istrazi u Zavodu za javno zdravstvo otkrili da to baš nije tako, da je čovjeka čak snimila kamera u jednoj trgovini.

Identificiranje kontakata u takvoj situaciji je jako otežano, upozorio je direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK, Sead Karakaš.

-Vrlo nam je značajno da dobijemo sve informacije gdje je svaka osoba koja je pozitivna ili je bila u kontaku sa pozitivnima kretala prethodnih dana. Tek na osnovu toga možemo dobiti jasnu sliku o svemu – rekao je Karakaš.

Da je o ovom problemu raspravljala i Vlada SBŽ potvrdio je ministar unutarnjih poslova Feliks Vidović, koji upozorava da je davanje netočnih podataka kažnjivo djelo i da će prekršitelji biti rigorozno kažnjeni.

– To u velikoj mjeri otežava epidemiološku istragu i nužno je informirati javnost da je davanje lažnih podataka kazneno djelo, pogotovo po osnovu ugrožavanja zdravlja ljudi. Svi moraju biti svjesni da će biti procesuirani i sankcionirani, od velikih novčanih kazni do zatvorskih kazni u trajanju od nekoliko godina – rekao je Vidović.