Home Gospodarstvo Burze u svijetu skočile jer se investitori nadaju da je pandemija stabilizirana

Burze u svijetu skočile jer se investitori nadaju da je pandemija stabilizirana

SHARE

Unatoč tome što je izvjesno da svijet ulazi u najdublju krizu od Velike depresije, dionice na burzama od Azije preko Europe do Amerike u ponedjeljak ujutro su skočile u zeleno, a analitičari kažu kako je u pitanju nada da je pandemija koronavirusa ipak stabilizirana, odnosno da su poduzete mjere za obuzdavanje širenja zaraze počele donositi rezultate u najpogođenijim zemljama.

Takvo je raspoloženje slijedila i Zagrebačka burza, gdje je glavni indeks Crobex oko 15 sati bio u plusu više od pet posto, a ukupan promet premašio 36 milijuna kuna. Najtrgovanija dionica, ona Valamar Riviere, dotad je porasla oko osam posto, a AD Plastike čak 14 posto.

Znakovi
No, neki od sudionika domaćeg tržišta nisu bili optimistični da će burza ostati u tom tonu, štoviše, očekuju “vrlo brzo hlađenje”. Kako nam je rekao jedan od njih, institucionalni ulagači na domaćem tržištu neće žuriti s kupnjama, a i mirovinski fondovi kupuju selektivno.

Kako je međunarodna kretanja sumirao Financial Times, u Europi virus pokazuje znakove da je dosegnut vrhunac zaraze, broj umrlih u Italiji, Španjolskoj i Francuskoj usporava, neke vlade razmišljaju o postupnom labavljenju nametnutih mjera zabrane kretanja te se budi nada da bi ekonomska aktivnost mogla biti nastavljena u skorije vrijeme. Jedna od zemalja koja je to najavila je Austrija.