Home Gospodarstvo Gradonačelnik grada Ljubuškog: Poduzimamo mjere pomoći gospodarskim subjektima i poljoprivrednicima

Gradonačelnik grada Ljubuškog: Poduzimamo mjere pomoći gospodarskim subjektima i poljoprivrednicima

SHARE

Kriza izazvana pojavom koronavirusa nije zaobišla ni grad Ljubuški.

Odgovor na pitanje kako se naš Grad nosi s krizom potražili smo u razgovoru s gradonačelnikom Nevenkom Barbarićem.

Gradonačelnik je istaknuo kako su na nedavnom sastanku s načelnicima gradova i općina u ZHŽ-u donijeli prijedlog mjera pomoći poduzetnicima i obrtnicima za vrijeme trajanja nepogode prouzrokovane pojavom koronavirusa.

„Te mjera treba podržati naše Gradsko vijeće“, rekao je Barbarić i dodao kako se radi o mjerama; oslobađanja od plaćanja poreza na tvrtku za 2020. godinu; oslobađanja od plaćanja komunalne naknade na poslovne prostore za idućih šest mjeseci počevši od 1. travnja; oslobađanju obveze plaćanja svih zakupnina prema Gradovima i Općinama za vrijeme trajanja prirodne nepogode; omogućavanje plaćanja svih obveza prema gradovima i općinama nastalim do 1.1. 2020. u mjesečnim ratama bez kamata do kraja 2020. godine; te obustavi svih ovršnih postupaka i postupaka prisilne naplate za vrijeme trajanja prirodne nepogode, bilo da su pokrenuti od strane Gradova, Općina ili javnih poduzeća i ustanova.

Gradonačelnik se osvrnuo i na nedavne prirodne nepogode (mraz) koje su uništile nasade ljubuških poljoprivrednika, te je istaknuo kako je već donesena odluka o stanju prirodne nepogode i da će se poljoprivrednicima pomoći.

Komentirao je i nedavnu odluku Vlade FBiH kojom je povučena planirana pomoć od 11,2 milijuna KM općinama i gradovima kojom je i Ljubuški trebao dobiti 200.000 KM.

„Ova sredstva su bila planirana u našem proračunu i ona će svakako nedostajati“, rekao je Barbarić i dodao kako je odluka o poništavanju raspodjele sredstava donesena nadglasavanjem hrvatskih ministara gdje dio bošnjačke političke scene u ovim kriznim trenucima „pokazuje mišiće“.

„Kakva je razlika između ove odluke ili bilo koje odluke od proteklih godina. Podsjetit ću opet da za vrijeme platformaške vlade Ljubuški u četiri godine nije dobio niti marke, ovo su činjenice“, naveo je i dodao kako on godinama prigovara zbog načina raspodjele sredstava u FBiH.

„Ja od 2005. prigovaram na ovakvu raspodjelu javnih prihoda, gdje se samo 1,4 posto od ukupnih prihoda u Federaciji BiH spušta na jedinice lokalne samouprave. Isto tako podsjetit ću naše sugrađane da smo temeljem procjene broja stanovnika unutar deset godina oštećeni za pet milijuna KM. Usvajanjem popisa stanovništva taj iznos se nama popravio i zadnjih godina 2 do 3 posto taj iznos se povećava, ali smo već izgubili pet milijuna maraka tijekom 10 godina. Isto tako sam prigovarao i na postojeće koeficijente koji su usvojeni tim zakonom. Činjenica je da jedan stanovnik grada Sarajeva gdje je koeficijent 2, za razliku od stanovnika u našoj županiji gdje je koeficijent 1, za različite potrebe ima duplo više nego stanovnik Ljubuškog“, rekao je Barbarić.

Gradonačelnik je također istaknuo i kako će se zbog pandemije morati raditi rebalans proračuna.

„Ovogodišnji proračun je iznosio 13 milijuna KM. Podsjećam kako je od ove godine i Centar za socijalnu skrb stavljen na riznicu tako da sredstva prema najugroženijim idu kroz naš proračun, to je negdje oko milijun maraka, tako da je realan proračun bio oko 12 milijuna KM. Ako to raščlanimo na prihodovnu stranu, negdje iznad tri milijuna KM su sredstva od indirektnih poreza. Vrlo je neizvjesno predviđati koliko će ta sredstva ukupno iznositi na kraju godine, odnosno koliko će ova pandemija trajati i koliko će se smanjiti gospodarska aktivnost i sve ono što puni ovu stranu proračuna. Ono što nam je još neizvjesnije je da je oko tri milijuna KM planirano u proračunu za 2020. u tzv. grant sredstvima s viših razina. To su sredstva od naše županije, namjenska sredstva voda, fonda okoliša, prijevoza učenika, granta Vlade županije za naše različite projekte i natječaje koji se raspisuju. Tu je i dio sredstava od međunarodnih institucija i Vlade RH. Tko zna kako će se tu stvari odvijati i koliko ćemo tu sredstava dobiti, to je sada vrlo neizvjesno, a već smo rekli da nekih 450-500 tisuća maraka moramo prenamijeniti iz drugih sredstava za pomoć gospodarskim subjektima. Treba ovih dana napraviti analizu i s koliko ćemo ići prema našim javnim ustanovama i poduzećima“

On je istaknuo kako je ova godina krenula vrlo dobro, ali sve za vrlo brzo okrenulo.

„Gospodarske aktivnosti na terenu su ukazivale da smo umjesto 13 mogli imati 14 milijuna maraka u proračunu , a danas je to totalno druga situacija. Treba sačekati mjesec-dva, vidjeti koliko će trajati ova pandemija pa onda raditi analize i rebalanse proračuna i usklađivanje prema onom stvarnom stanju koje će biti nakon ove pandemije“, pojasnio je Barbarić.

On je dodao kako se određene stvari koje su predviđene proračunom već provode.

„Danas će ići grant prema našim voćarima, isto tako grant prema vlasnicima goveda, prema privatnim vrtićima, njima dajemo 50 tisuća KM. Ostalo će morati sačekati, trebaju nam sjednice Vijeća. Ja sam već slao dva upita što je sa mogućnošću održavanja sjednica Gradskog vijeća, dio naših vijećnika i klubova zastupnika traži održavanje sjednica“, rekao je Barbarić i podsjetio kako je na federalnoj razini donesen naputak o održavanju sjednica i parlamenata, te se on nada da će se ova nedoumica razjasniti i na lokalnoj razini i da će za desetak dana biti održana sjednica Gradskog vijeća Ljubuški.

Na kraju razgovora je svim građanima Ljubuškog katoličke vjeroispovijesti i svim ljudima dobre volje poželio sretan Uskrs i Uskrsne blagdane.