Home Vijesti Pohvale iz WHO : BiH je provela mjere na vrijeme

Pohvale iz WHO : BiH je provela mjere na vrijeme

SHARE

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ocjenjuje da zemlje Zapadnog Balkana ispunjavaju sve propisane mjere, te da postižu dobre rezultate u borbi protiv korona virusa. Posebno se dobro protiv pandemije nosi Bosna i Hercegovina, rečeno je u Regionalnom uredu WHO za Europu na današnjoj pres-konferenciji koja je održana u Kopenhagenu.

Vršiteljica dužnosti direktora za hitne operacije WHO za Europu dr. Dorit Nitzman kaže kako je Bosna i Hercegovina provela sve neophodne mjere na vrijeme. Sličnu sliku Nitzman i regionalni direktor WHO za Europu dr. Hans Kluge daju i za ostatak regije Zapadnog Balkana.

“Da, mi veoma usko radimo sa Zapadnim Balkanom i vlastima tamo. Imamo hub koji je smješten u Beogradu i s timovima u svim zemljama uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Situaciju pratimo na dnevnoj bazi, dobivamo izvještaje o slučajevima i potrebama. Također pratimo i provođenje mjera. Naprimjer, mjere u Bosni i Hercegovini jer ih pratimo veoma blisko, su provođene korak po korak i ustvari Bosna i Hercegovina je bila jedna od zemalja koja ih je provela na vrijeme. Kao što smo čuli, virus ne zna granice i dolazi do nas iz različitih pravaca”, kaže dr. Nitzman na upit reportera N1 i dodaje:

“Ono što vas ja mogu uvjeriti je da veoma blisko radimo sa svim ovim zemljama i one rade svoj maksimum kada je ovo u pitanju. Ono što mi možemo sada preporučiti je da prate i obraćaju pažnju na, kao što su rekli regionalni direktor i dr. Aylward, želimo da svi prate lakše slučajeve jer su oni motor koji pokreće. Ako želimo da se društva izvuku iz trenutnih striktnih mjera moramo osigurati da su nadzor, identifikacija pacijenata, izolacija onih koji su potvrđeni kontakti provedeni kao jedan paket. Sve u svemu Bosna i Hercegovina, Srbija i cijela regija ima dobre rezultate i mi se radujemo suradnji s njima”.

Direktor WHO za Europu Hans Kluge također pozdravlja ono što su poduzele zemlje regiona u borbi protiv koronavirusa i najavljuje uskoro održavanje sastanka putem videokonferencije sa svim ministrima zdravstva s područja Europe iz 53 zemlje članice WHO.

“Mi smo imali dvije video konferencije s ministrima zdravlja sa Zapadnog Balkana malo prije izbijanja COVID-19 situacije, a i ja sam sam bio u posjeti zemljama koje ste pomenuli. Imamo veoma dobru suradnju s regionom kada je u pitanju suradnja na tzv. ‘blendiranom pristupu’ – zaustavljanje, sprječavanje i informiranje javnosti”, rekao je Kluge na pitanje novinara N1.

Tijekom ove pres-konferencije medijima je predstavljen i izvještaj višeg savjetnika generalnog direktora WHO-a dr. Brucea Aylwarda koji je nedavno posjetio Španjolsku kao jedno od žarišta u Europi.

Dr. Aylward je kazao kako je situacija u Španjolskoj i dalje zabrinjavajuća, ali da napori koje poduzimaju tamošnje vlasti i medicinski radnici daju razlog za optimizam.

“Trenutno kada je u pitanju Španjolskoj tamo postoje velike potrebe za zaštitnom opremom, testiranjem, ventilatorima i intenzivnom njegom. Ali sve ono što sam vidio je izuzetno impresivno. Najvažnije je da sada testiramo, izoliramo potencijalne slučajeve, pronađemo kontakte i tako spriječimo daljnje širenje, to je mnogo efikasnije od zatvaranja cijelih gradova”, poruka je Aylwarda.