Home Društvo Blizu smo ruba da dugoročno, možda i nepovratno, ugrozimo društvo kakvo smo...

Blizu smo ruba da dugoročno, možda i nepovratno, ugrozimo društvo kakvo smo bili do prije samo mjesec dana

SHARE

Vidim da se dosta vode rasprave oko dosadašnjih mjera NSCZ-e. Što je po meni uzaludno i pogrešno. Rasprava se mora početi voditi na način što možemo učiniti OD SADA da što više ublažimo sve posljedice korona virusa.

Piše: Vedran Jerković/Facebook

Društvene, zdravstvene i ekonomske. Mogu eventualno prihvatiti ispravnost odluke da nam je bila potrebna karantena do sada kako bi izravnali krivulju.

Međutim, s obzirom na naš općenito etatistički princip rješavanja problema, kao i povijest loših odluka uzrokovanih takvim pristupom, smatram potpuno ispravnim propitivati odluke NSCZ-e od ovog trenutka. Ne pozivam na neposluh ili ne pridržavanje istih. Ali smatram da Stožeru kronično nedostaje jedan update u smislu proširivanja s ljudima koji mogu razumijeti širu sliku i imaju out of the box razmišljanje.

Mislim da u Stožeru uopće nisu svjesni da će im se, iako su do sada bili hvaljeni i slavljeni, stvar vrlo brzo okrenuti prema onoj – tko bi gori sad je doli. Nitko ne kaže da korona virus treba shvatiti bilo kako drugačije nego ozbiljno. Ali sada već postoji dovoljno primjera zemalja koje su imale drugačiji pristup, flatten the curve, nisu u tolikoj mjeri ubili ekonomiju (dok su ekonomski neusporedivo jače od Hrvatske) i već polako kreću s relaksacijom mjera. Što vidimo iznimno smeta g. Capaku koji je jučer kritizirao druge države (meni pogled g. Capaka dovoljno govori neke stvari o njegovom psihološkom profilu). Onako iskreno, da se sad moram kladiti, novac bi radije uložio na Dansku, Austriju, Norvešku, Švedsku, Južnu Koreju, Singapur, Tajvan… Zašto?

Zato što mislim da upravo jesu na takvom stupnju društvenog i gospodarskog razvoja jer imaju, u pravilu, na vlasti ljude koji imaju mogućnost sagledavanja šire slike. Pa tako i u ovoj situaciji. Sigurno da ljudima u Stožeru trenutno imponiraju brojevi kad je u pitanju broj zaraženih i umrlih. Ali zaboravljaju da je to tek jedna varijabla prilično kompleksne jednadžbe zvane korona virus. Pravo podvlačenje crte i priče o uspješnoj ili neuspješnoj borbi protiv korone, bit će moguće s protekom ozbiljnijeg vremenskog perioda. Kada ćemo imati i varijable o broju psihički oboljelih, broja nezaposlenih, samoubojstava, raspadnutih brakova, rasta blokiranih…itd.

Također razmišljam o još jednoj stvari. Zašto mediji iznose isključivo brojeve kad su u pitanju zaraženi, a ne i postotke? Znam da 500.000 zaraženih u Americi zvuči strašno (ne tvrdim da nije), kao što je bitno učiniti sve da se spasi svaki ljudski život ako je moguće. Želim samo skrenuti pozornost da se uz broj, navodi i postotni udio zaraženih u nekoj populaciji. Tada bi medijske informacije izgledale ovako (podaci o broju zaraženih preuzeti sa stranica HZJZ):
Svijet – 0.02%
Amerika – 0.16%
Španjolska – 0.34%
Italija – 0.2%
Njemačka – 0.1%
Južna Koreja – 0.02%
Hrvatska – 0.04%

Nisam teoretičar zavjere, ne mislim da je korona virus plod zločestih stričeka u labosima koji mrze sve nas. Samo želim pozvati na uključivanje racionalnog promišljanja ove situacije i kako postići balans između postepenog povratka najbliže moguće normalnom načinu života i ozbiljnog shvaćanja ovog virusa. Jer smo blizu ruba da dugoročno, možda i nepovratno, ugrozimo društvo kakvo smo bili do prije samo mjesec dana. Mislim da su neke države to na vrijeme shvatile.

Izvor: Vrisak.info