Home Zanimljivosti Okretanje oboljelih od koronavirusa na trbuh može spasiti živote. Evo zašto

Okretanje oboljelih od koronavirusa na trbuh može spasiti živote. Evo zašto

SHARE

U petak je je dr. Mangala Narasimhan primila hitan poziv. Muškarac u 40-im godinama s koronavirusom bio je u teškoj situaciji, a njezin ju je kolega zvao da dođe u bolnicu na Long Islandu kako bi vidjela treba li pacijent biti prebačen na intenzivnu njegu.

Prije nego što je stigla u bolnicu, Narasimhan je rekla drugom liječniku da pokuša pacijenta okrenuti na trbuh i vidjeti hoće li to pomoći. I uspjelo je.

Liječnici su otkrili da postavljanje bolesnika zaraženih koronavirusom na trbuh može pomoći povećati količinu kisika u njihovim plućima, piše CNN.

“Tako spašavamo živote, to je sigurno!” rekla je Narasimhan, regionalna direktorica za kritičnu skrb u Northwell Healthu, koji posjeduje 23 bolnice u New Yorku.

“To je tako jednostavna stvar, a primijetili smo značajno poboljšanje. Napredak je vidljiv kod svakog pacijenta”, dodala je.

S njom se slaže i dr. Kathryn Hibbert, direktorica medicinskog odjela u Općoj bolnici u Massachusettsu.

“Otvaramo dijelove pluća”

Bolesnici s koronavirusom često umiru od ARDS-a ili akutnog respiratornog sindroma. Isti sindrom ubija i bolesnike koji imaju gripu, upalu pluća i druge bolesti.

Prije sedam godina francuski su liječnici objavili članak u New England Journal of Medicineu koji pokazuje da pacijenti s ARDS-om koji su bili na respiratorima imaju manju šansu umrijeti ako se u bolnici okrenu na trbuh.

Kad su američki liječnici pacijenta na Long Islandu postavili na trbuh, stopa zasićenosti kisikom porasla je s 85% na 98%, što je bio veliki skok.

Pacijenti obično ostaju na trbuhu oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena leže na leđima, tako da liječnici imaju bolji pristup prednjoj strani i lakše im mogu davati lijekove koji su potrebni.

Stručnjaci kažu da ova metoda djeluje jer omogućuje kisiku da lakše dođe do pluća. Dok se pacijent nalazi na leđima, težina njegovog tijela zapravo pritišće dijelove pluća.

“Stavljajući ih na trbuh, otvaramo dijelove pluća koji ranije nisu bili otvoreni”, rekao je Hibbert.