Home Nekategorizirano BIZARNO Mostarci migrantima rekli da će ih dovesti u EU, pa ih...

BIZARNO Mostarci migrantima rekli da će ih dovesti u EU, pa ih odveli u Podveležje i pretukli

SHARE

Protiv dvoje državljana Tunisa i dva državljanina BiH podignuta je optužnica u predmetu kodnog naziva “Maroko” protiv zbog krijumčarenja migranata, priopćeno je u srijedu iz Tužiteljstva BiH. Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu kojom su obuhvaćeni optuženi:

Tarek Oueslati, rođen 1985. godine u Tunisu, državljanin Tunisa, nalazi se u pritvoru

Mariem Sifi, rođena 2000. godine u Tunisu, državljanka Tunisa, određene mjere zabrane rješenjem Suda BiH

Alen Fale, rođen 1991. godine u Mostaru, državljanin BiH

Belmin Škaljić rođen 2000. godine u Mostaru, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su, koncem prošle godine, optuženi Oueslati, u svrhu iskorištavanja, pronašao i vrbovao ilegalne migranate, državljane Maroka, koji su nezakonito boravili u BiH, te u cilju sticanja protuzakonite imovinske koristi, lažno im obećavajući da će ih za iznos od po 1.500 eura po osobi, prokrijumčariti do R Slovenije, na teritoriju EU, pozvao u Mostar, gdje je angažirao optužene Škaljića i Fale, predstavivši ih kao vozače.

Nakon toga, navode iz Tužiteljstva, optuženi su migrante odvezli na područje Podveležja, gdje su ih brutalno opljačkali i pretukli, te ostavili na hladnoći na njima nepoznatoj lokaciji, nakon čega su ih tu pronašli policijski djelatnici PU Mostar, koji su im pružili pomoć.

Optužena Sifi, tereti se da je zajedno sa drugim optuženima i njima poznatim osobama, koristila kodove iz mobilnih telefona otetih od žrtava, kako bi podizala novac poslan putem novčanih transakcija.

Optuženi se terete da su prema krijumčarenim osobama postupali u svrhu iskorištavanja, kako bi sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist, te počinjenjem kaznenog djela ugrozili zdravlje i sigurnost krijumčarenih osoba, čime su počinili kazneno djelo –Krijumčarenje ljudi iz članka 189. stavak 3. Kaznenog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, piše Bljesak.info