Home Vijesti Znate li kako funkcionira izdavanje propusnica u Ljubuškom?

Znate li kako funkcionira izdavanje propusnica u Ljubuškom?

SHARE

Služba za Civilnu i protupožarnu zaštitu Grada Ljubuškog ovih dana ima pune ruke posla.

U vremenu dezinfekcija ulica, policijskih satova i zabrana kretanja za građane, njihovi djelatnici neumorno rade pa smo i danas pred zgradom u kojoj se nalazi njihov ured (zgrada gdje se nalazi policijska stanica Ljubuški) vidjeli velik red građana koji su tražili propusnice za kretanje i prijavljivali štete od mraza.

Mario Bajto, pomoćnik gradonačelnika grada Ljubuškog za civilnu i protupožarnu zaštitu i načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Ljubuškog kaže da su dosad izdali nekih 640 propusnica za kretanje za vrijeme policijskog sata.

„Što se tiče uvođenja policijskog sata, dakle zabrane kretanja od 20.00 do 05.00 ujutro, kada je Stožer Civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke donosio ovu zapovijed mi smo dobili jednu uputu za obavezno postupanje gdje stoji da, ako poslodavac zatraži dozvolu kretanja za svog radnika, mi smo je dužni dati. Velika većina ovih propusnica izdata je na taj način, dakle na odgovornost poslodavca“, kaže Bajto i dodaje kako je izdavanje propusnica u početku sporo išlo.

„Bilo je to dosta teško dok se nismo uhodali jer prvi put radimo nešto ovakvo. Međutim, sada je to proces koji traje svega nekoliko minuta. Bilo je nekoliko odbijenih zahtjeva za propusnice. To su one koje su se odnosile na fizičke osobe gdje smo mi zaključili da razlog nije opravdan. U slučaju trudnoća, pregleda doktora i slično, to su sve opravdani razlozi i u pravilu se na propusnicu čeka samo nekoliko minuta, ali ako netko traži propusnicu da ide posjetiti svoju djevojku, tu smo morali biti rigorozniji i te propusnice nismo davali“, objašnjava Bajto.

On kaže kako su u stalnom kontaktu s policijom kako bi bili u tijeku da li netko u Ljubuškom zloupotrebljava te propusnice.

„Svaku večer odem u policiju, porazgovaram s dežurnim policajcima, onima koji su na terenu i moram reći da je jako mali broj ljudi koji su zloupotrijebili ove propusnice, a imam i informacije da su oni koji su ih zloupotrebljavali adekvatno i kažnjeni“ ističe Bajto,

Propusnice se izdaju svakim danom od 08 do 13 sati.

„Ipak, ja i moje kolege ostajemo svaki dan i duže, pa ću napomenuti da smo radili i na Veliki petak i subotu, pa i na Uskrs i Uskrsni ponedjeljak. Ako je neki hitan slučaj, „podne-ponoć“, mi moramo svoje odraditi…“ ističe Bajto.

Nedavno je i Županija Zapadnohercegovačka uvela zabranu kretanja izvan mjesta prebivališta pa smo Bajtu pitali što to znači, smiju li Ljubušaci koji npr. rade u Grudama ići na posao.

„Naravno da smiju. I kada je donešena Zabrana o napuštanju mjesta prebivališta ostavljene su razne mogućnosti. Primjerice, onaj tko radi u Grudama, njegov poslodavac će mu popuniti propusnicu za kretanje za relaciju Grude-Ljubuški, za određeni dan i određeni sat, s naznakom da je ta osoba neophodna da bi se rad te firme se odvijao uredno i neometano“, ističe Bajto.

Osim izdavanja propusnica, djelatnici Stožera Civilne zaštite rade i na zaprimanju prijava šteta od vremenskih nepogoda.

„Pored svih nepogoda koje su nas pogodile, nas je na nesreću zadesila još jedna. Na dan 2. travnja uslijed jako niskih temperatura stradali su nasadi krumpira, lubenice, bostana, kajsija i nektarina“, kaže Bajto.  U ovom slučaju lokalne vlasti s ubrzo reagirale, gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić je donio odluku o proglašenju prirodne nepogode čime je omogućena pomoć poljoprivrednicima koji sada trebaju prijaviti štete na svojim nasadima.

Poljoprivrednici prijave o štetama moraju podnijeti u Stožer Civilne zaštite grada Ljubuškog.

„Iako smo u prošlom tjednu proglasili stanje prirodne nepogodne, mi smo mogli odmah dati rok od nekih 10-15 dana za prijavu šteta, ali nismo dali rok i nismo ga ograničili zbog Uskrsnih blagdana tako da prijave šteta još uvijek traju. Do sada smo zaprimili nekih 180 prijava“, ističe Bajto i dodaje kako će o konačnom broju prijava blagovremeno obavijestiti javnost.

Osvrnuo se i na rad vatrogasaca, te je istaknuo kako je Ljubuški za razliku od nekih drugih mjesta u okruženju ostao pošteđen velikih požara.

„Funkcioniranje vatrogasaca je ostalo nepromijenjeno. Izlazi se na svaku intervenciju“, navodi Bajto i dodaje kako pored redovnih poslova na gašenju požara ljubuški vatrogasci provode i dezinfekciju ulica.

„Jednu večer pomogla nam je Uprava Civilne zaštite Županije sa svoja dva vozila, a naši vatrogasci su to radili sami tri puta. Čim se vjetar malo smanji, mi ćemo ponovno dezinficirati ulice“, dodaje Bajto.

Kaže kako su građani Ljubuškog ozbiljno shvatili naredbe nadležnih institucija.

„U početku smo svi tome prilazili malo neozbiljno, misleći da će nas to zaobići. Ali svjesni smo što se događa u okruženju. Činjenica je da je virus smrtonosan, možda ne za mene ili vas, ali što ako mi taj virus prenesemo nekoj starijoj osobi koja je u kući i koja je ozbiljni bolesnik, bilo onkološki, kronični ili neki drugi. Dakle, svi smo potencijalni ubojice ako se ne budemo pridržavali ovih propisanih mjera koje očito daju vrlo dobre rezultate, barem u Ljubuškom“, zaključio je Bajto.

Poslušajte razgovor u audiozapisu