Home Crna kronika Pokušaj ubojstva u Posušju – Tužiteljstvo nije tražilo pritvor

Pokušaj ubojstva u Posušju – Tužiteljstvo nije tražilo pritvor

SHARE

Dana 29. travnja 2020. godine osoba inicijala K.G. iz Drinovaca, općina Grude, ničim izazvan i oštećen je naoružan lovačkom puškom s metkom u cijevi krenuo u mjesto Rastovača, općina Posušje, s namjerom i umišljajem lišiti života žensku osobu koja nije ni u kakvom srodstvu s osobom K.G. a koja živi zajedno sa svojom obitelji., prepričavaju za portal SirokiBrijeg.info članovi uže obitelji koji su dobro upoznati svim detaljima ovog događaja, piše Širokibrijeg.info čiji članak prenosimo.

Po dolasku u mjesto Rastovača djelatnici PU Posušje su uhitili osobu K.G. i odredili joj pritvor od 24 sata.

Sutradan, dana 30. travnja 2020. godine napadnuta ženska osoba i jedan član obitelji su na okolnosti pokušaja ubojstva dali svoje iskaze u PU Posušje, nakon čega je ta ženska osoba otišla u pratnji u Hitnu Doma Zdravlja Posušje zbog šoka i stresa koju su ona i njena obitelj doživjeli prethodne noći. Njeni nalazi su potom službenim putom predati u PU Posušje poradi kompletiranja predmeta o počinjenju kaznenog djela pokušaja ubojstva.

Osumnjičeni na slobodo

Nakon 24 sata pritvora dana 30.travnja 2020. godine negdje oko 22,00 sata osoba K.G. je puštena na slobodu čime je nanijeta još veća šteta napadnutoj ženskoj osobi i njenoj obitelji, jer zbog nezakonitog postupanja djelatnika PU Posušje prijeti još veća opasnost napadnutoj ženskoj osobi i njenoj obitelji.

Kako se uopće moglo dogoditi da takva osoba bude puštena na slobodu nakon 24 sata pritvora premda su ispunjene sve zakonske pretpostavke za njegovo zadržavanje u pritvoru,a postavlja se i opravdano pitanje da li je izvršen pretres obiteljske kuće osobe K.G. u mjestu Drinovci, općina Grude kako bi se pronašlo oružje kojim bi počinitelj eventualno mogao počiniti započeto kazneno djelo.

Dana, 1.svibnja 2020. godine, kontaktiramo dežurnu tužiteljicu, Tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu Nataliju Marić koju je “zapao” ovaj “slučaj” i koja bi više informacija trebala imati o ovome događaju, ali izgleda kako više informacija imamo mi, nego ona sama!

Tužiteljstvo nije informirano dovoljno

Ne navodeći odmah informacije koje posjedujemo od članova obitelji, pitali smo ju koliko je upoznata s detaljima samog događaja, i pretpostavljajući kako je dovoljno upućena, zatražili odgovore, radi čega nije zatraženo duže zadržavanje osumnjičenog od strane Tužiteljstva jer se vjerojatno radilo o pokušaju ubojstva.

“Tužiteljstvo je obaviješteno o događaju, a policija poduzima daljnje istražne radnje koje treba poduzeti. Tužiteljstvo nije obaviješteno da se radilo o pokušaju ubojstva, nego samo da je osoba sprovedena u policijsku prostoriju i da će biti nad njom sprovedena kriminalistička obrada” – govori nam dežurna tužiteljica Natalija Marić, koja izgleda nema dovoljno informacija o samom slučaju i koje dobiva od nas, a ne od policije!

Tužiteljica Natalija Marić čak izgleda nije niti obaviještena kako je osumnjičeni imao oružje uzase, i tako stvarao ozbiljnu prijetnju da ponovi “zacrtani cilj” i da se osumnjičeni zadrži duže od standardnih policijskih zadržavanja od 24 sata u pritvoru dok se istražne radnje ne obave kako ne bi osumnjičeni nakon izlaska iz pritvora utjecao na svjedoke.

Kako nam je kazala, dokazi se prikupljaju sada, a ovlasti policije je zašto nije zadržan nakon 24 sata…pa naravno da se prikupljaju. To je standardna procedura, to je dio posla, ali se sad ne može ponovno zatvoriti ta osoba, džaba što se prikupljaju dokazi.

Zanimljivo, kako 24 sata nakon što je osumnjičeni pušten na slobodu, tužiteljica nije imali niti saznanja kako je pušten na slobodu i prvi puta to čuje od nas. Naravno, ona bi mora znati da se nakon 24 sata mora pustiti na slobodu ako ona ne traži zadržavanje.

Čija je odgovornost

Pitali smo ju tko će biti kriv ako se dogodi ubojstvo zbog puštanja na slobodu.Tužiteljica Natalija Marić, nije nam mogla dati odgovor na to pitanje.

Dodajmo na kraju svemu ovome, kako će svim daljnjim događanjima isključivu odgovornost za sve eventualne posljedice bit odgovorni djelatnici PU Posušje i Županijsko tužiteljstvo ŽZH, a podredno i MUP-ŽZH koji su o svemu pismenim putem na vrijeme obaviješteni.

Isto tako o svim daljnjim postupanjima i ponašanjima prozvanih mi ćemo pravodobno obavijestiti javnost.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info