Home Vijesti Slabljenje pandemije ponovo pokrenulo ilegalne migrante

Slabljenje pandemije ponovo pokrenulo ilegalne migrante

SHARE

Granična policija BiH upozorila je kako je to dokaz da je sa slabljenjem pandmije koronavirusa pokrenut i novi val migranata.

Policija je potvrdila kako jeveća skupina ilegalnih migranata spriječena u pokušaju ulaska u Hrvatsku kod prijelaza Izačić-Ličko Petrovo Selo.

Savjetnik ravnatelja Granične policije Svevlad Hoffman kazao je Hini kako je na tom područu tijekom noći zaustavljena skupina u kojoj je bilo čak 87 migranata, od kojih je 80 bilo iz Pakistana, a 7 iz Afganistana.

Na istom tom području granični policajci spriječili su u ponedjeljak ujutro još jednu skupinu, u kojoj je bilo osam migranata, u pokušaju ilegalnog prelaska u Hrvatsku.

“Očevidno je kako je slabljenje pandemije potaknulo migrante da ponovo pokušaju s ilegalnim prelascima granice”, kazao je Hoffman.

Pojasnio je kako stanje dodatno komplicira nedavna uspostava novog prihvatnog centra za smještaj migranata u selu Lipa, dvadesetak kilometara udaljenog od Bihaća prema Bosanskom Petrovcu.

Taj se kamp nalazi blizu granice, a zbog te činjenice zabrinutost je iskazala i Uprava granične policije MUP-a Hrvatske, kazao je Hoffman.

U BiH, prema procjenama policijskih agencija, sada boravi do devet tisuća ilegalnih migranata, a njih dvije trećine je smješteno na područu Unsko-sanske županije.

U vrijeme eskalacije pandemije prouzročene koronavirusom gotovo da i nije bilo njihovih pokušaja prelaska granice s Hrvatskom, no Ministarstvo sigurnosti BiH ranije je upozoravalo kako bi se takvo stanje moglo promijeniti s dolaskom proljeća.

Ministar sigurnosti Fahrudin Radončić ocijenio je kako bi se novi migrantski val mogao uskoro pokrenuti, što bi u Bosnu i Hercegovinu dovelo još najmanje deset tisuća ilegalnih migranata koji pokušavaju stići do Europske unije.