Home Crna kronika Ropstvo 21. stoljeća na Balkanu: Žive u zatočeništvu, besplatno rade, trpe zlostavljanja..

Ropstvo 21. stoljeća na Balkanu: Žive u zatočeništvu, besplatno rade, trpe zlostavljanja..

SHARE

Državljanin Srbije našao se pod istragom u Hrvatskoj nakon što je mladića iz Bosne i Hercegovine zlostavljao i ukrao mu stvari u vrijednosti od 30.000 kuna (oko 7.800 KM). Nažalost, ovo nije jedini ovakav slučaj u BiH niti u susjednim zemljama.

Mladića je tukao i tjerao ga je da za njega besplatno radi, sve dok ovaj nije skupio hrabrosti da ode u policiju i sve prijavi.

Iako nadležni javnosti ovakve slučajeve žele prikazati kao tek nekoliko izoliranih, činjenica je da je moderno ropstvo u BiH pošast s kojom se godinama bore policijske agencije. A u prilog tome idu broji primjeri kako iz naše zemlje, tako i susjednih zemalja, piše Klix.ba.

Teška materijalna situacija

Činjenica je da je socijalno-ekonomska situacija neizdrživa te da su ljudi, nažalost, prisiljeni da bi prehranili svoju obitelj, obavljati bilo kakve poslove nerijetko u inozemstvu, gdje, ne sluteći kakva će ih sudbina zadesiti, upadnu u kandže modernih robovlasnika.

Oni im u većini slučajeva oduzmu dokumente, tjeraju ih da rade besplatno te im uskraćuju slobodu kretanja, ucjenjuju ih…

Prema procjenama Indeksa globalnog ropstva (Global Slavery Index) BiH se po modernom ropstvu nalazi na 98 mjestu od 167 tretiranih zemalja. U BiH 12.000 ljudi živi u modernom ropstvu. Žrtve su tokom svog robovanja preživljavale pakao.

Šokantan slučaj zabilježen je u Splitu kada je bračni par od 29 i 30 godina iskorištavao 18-godišnjakinju iz BiH koja im se javila na oglas za čuvanje djeteta. Oduzeli su joj putovnicu i odbijali da daju ikakvu plaću. Nije se mogla slobodno kretati, a svakodnevno je bila izložena prijetnjama. Djevojka je, srećom, uspjela pobjeći i slučaj prijaviti policiji.

Priča Rasima Ćufurovića

O jezivoj sudbini mladića iz Velike Kladuše Rasima Ćufurovića, dugo su pisali svi mediji. Rasim je bio žrtva Petra Velića (59) i trojice njegovih sinova iz Draganića kod Karlovca, koji su ga na svom imanju držali poput roba i zlostavljali ga. Rasim je uspio pobjeći i s teškim povredama završio je u bolnici u Karlovcu. Njegove ozljede i izgled šokirali su i ljekare u Karlovcu.

Utvrdili su da mu je slomljena desna podlaktice, da su mu izbijeni zubi i slomljena donja čeljust. Na leđima je imao rane, noktiju nije imao, otpali su mu, jer su ga Velići čekićem udarali po prstima na rukama i nogama, a zbog stalnih udaraca mokrio je krv. Zbog toga je izgubio tridesetak kilograma.

Policijskim agencijama u BiH i Hrvatskoj dobro je poznat Milivoj Utrobičić iz Splita poznatiji kao Mile Mesar, koji je zarobio i mučio Travničanina Dževada Zahirovića (44). Zahirović je besplatno radio na Utrobičićevom imanju, Mile mu je oduzeo pasoš, ali jedne noći je uspio pobjeći do granice…

Osmogodišnje ropstvo

Svima je poznat i slučaj u selu Karavlasi kod Kalesije i teška sudbina 19-godišnje Njemice Bettine Siegner. Milenku i Slavojki Marinković sudilo se zbog sumnje da su Njemicu osam godina držali u ropstvu i brutalno je zlostavljali. Milenko je nakon priznanja krivice osuđen na dvije godine zatvora, a njegova supruga Slavojka na 18 mjeseci.

Bettina je Tužiteljstvu ispričala da joj Marinkovići i njena majka Kristina nisu dopuštali da spava u kući pa je bila primorana spavati u štali. Rekla je da je svakodnevno dobijala udarce, a na objema rukama tokom saslušanja bili su vidljivi lomovi prstiju, stari dvije-tri godine. Kristina danas živi u Njemačkoj.