Home Zanimljivosti Neki traže šparoge, a Ante sove ušare

Neki traže šparoge, a Ante sove ušare

SHARE

Ekipa HRT-a je usred dana snimila sove ušare – no neće otkriti gdje jer riječ je o zaštićenoj vrsti.

Ta najveća europska sova trenutačno ima mlade, pa joj se osim stručnjaka nitko ne bi smio približavati.

Neki traže šparoge, Ante ušare. Uzbrdo, pa nizbrdo, i u jednoj stijeni, na skrivenoj polici – obitelj sova. Paperjasti ptići – sami u kući. No majka k’o majka, obilatu je marendu ostavila u gnijezdu.

– Radi se ovdje o najvećoj europskoj vrsti sove i procjenjuje se da u Hrvatskoj ima samo između 800 i 1200 parova. Nešto je malo brojnija u Dalmaciji, očito joj tereni pašu, kao što se vidi po ovom gnijezdu. Zapravo, ovo gnijezdo se nalazi niti 200 m od prvih kuća, što je stvarno interesantno za tako jednu veliku grabljivicu, kaže Ante Karanušić za HRT-ov Dnevnik.

Dok su ovako slatke i zbunjene, ne bi se reklo da su nakon surog orla najveći predatori na našem području. No čovjeku su iznimno korisne.

90 posto njihove prehrane čine miševi, koji su, pak, ljudima štetočine. Ovo gnijezdo, tako blizu kuća, izvrstan je primjer suživota ljudi i sova, iako su Antu ove nejake mrko dočekale.

– Kao svi mladi, kao sve životinje, dožive u početku to kao napad i onda pokušavaju bilo kakvu obranu, bilo to klapanje kljunom, bilo to skričanje, nešto učiniti…, kaže Ante.

A dirao im je i – miša.

– Da, to ih je možda najviše iznerviralo, možda su mislile da im želim uzeti hranu, smije se Ante.

Tek im je 15 dana, još barem toliko neće iz gnijezda. Osim ovog nenadanog izlaska radi prstenovanja. Dvije bebe ušare brzo rastu, uskoro će i one biti 70-ak centimetara visoke s rasponom krila od gotovo dva metra.

Pogledajte video…