Home Život Poznata Čehinja došla je u Dalmaciju prije pandemije i odlučila ostati zauvijek:...

Poznata Čehinja došla je u Dalmaciju prije pandemije i odlučila ostati zauvijek: Ne vraćam se u Prag, ovdje je moja budućnost, mi Česi smo malo liberalniji – slobodniji od vas, ali to nije nikakva prepreka

SHARE

Predsezona je, ugrijalo sunce, a jedna od najboljih jadranskih plaža, “Nikolina” u Baškoj Vodi, gotovo prazna. Tu i tamo poneki domaći kupač, koji se više izlaže suncu negoli zapliva na 15 – 16 stupnjeva, a na samom početku plaže, pred Grand hotelom “Slavia” jedna žena slobodno pliva, kažu promatrači, svakodnevno u isto vrijeme, piše Slobodna Dalmacija čiji tekst prenosimo.

U znatiželji da otkrijemo tko je ta hrabra žena koja se svakodnevno kupa i priča češkim jezikom, a znamo da je vrijeme korone i da su granice zatvorene, odlučili smo joj prići i zamoliti je za kratak razgovor. U vrlo ugodnom razgovoru rekla nam je da se zove Vendulka Koutenska i da dolazi iz Praga.

– Tu sam sa svojim sinom i u Baškoj Vodi sam već petu godinu zaredom. Stanujem u kući moga prijatelja, zemljaka, a po svemu sudeći, uskoro će biti moja jer je imam namjeru kupiti. Volim Bašku Vodu, prirodu, more, plaže, a klima mi super odgovara, tako da će u budućnosti tu biti moj prvi dom. Nemam namjeru vraćati se u Češku, jer roditelji su mi preminuli, a sin pohađa gimnaziju on line. Zaista mi je ovdje lijepo, a to mogu sebi priuštiti.

Čime se bavite i kako mislite tu živjeti?

– Studirala sam psihologiju i bavila se raznim poslovima. Čak sam napisala i izdala knjigu bajki za djecu, jedno vrijeme bila i vatrogasac, volim sport, a sada se isključivo bavim masažom i profesionalnim vođenjem joge. U Češkoj sam jako poznata kao vrsna majstorica jer sam masirala gotovo sve vrhunske sportaše (atletičare, gimnastičare, boksače …) pripremajući ih za olimpijadu. Usavršavala sam posao kod najboljih stručnjaka masera i kiropraktičara u Americi, Njemačkoj, Italiji i Belgiji i često s njima kontaktiram. Upoznala sam život ljudi u tim zemljama, ali ipak najviše mi se sviđa u Hrvatskoj. Želim se još više usavršavati, otvoriti školu joge i zauvijek ostati u Baškoj Vodi.

Vidim da imate ambicija i planova, ali što vam se najviše sviđa u Baškoj Vodi, a postoji li i druga strana medalje?

– U Baškoj Vodi sam više od dva mjeseca, došla sam prije pandemije koronavirusa i tu ostala. Volim adrenalinski život i često odlazim na Biokovo, koristim sve prirodne resurse za razonodu i rekreaciju. Imam dovoljno kondicije i spremna sam na gotovo sve izazove. Ove plaže i čisto more me ispunjavaju, svakodnevno šetam do Promajne i Krvavice gdje se više puta i okupam, a obožavam kada ima manje ljudi. Da, Baška Voda je zaista lijepa, pravo sredozemno turističko mjesto u koje Česi rado navraćaju.

image

Na svom djeliću pomorskog dobra
 ,

Istina, demografska slika se mijenja, ali što se tu može, nastojimo zadržati što više svojih navika i običaja!

– To bi bilo lijepo kada bi u tome posve uspjeli, jer mjesto bez svojih običaja nije mjesto. Ustrajte i dalje u svojim planovima, gradite još ljepše i bolje turističko mjesto, možda i s razvijenim zdravstvenim turizmom, jer za tako nešto postoje idealni uvjeti (čist zrak, šuma, more…), a ako katkad zatreba i moja pomoć, tu sam, javite se!

Hoće li vam biti teško priviknuti se na naš mentalitet kojega ste dosta upoznali?

– Češka i Hrvatska su slavenske zemlje, dosta su slične, pa i sam jezik, tako da se lako razumijemo. Vi ste ovdje nešto patrijarhalniji od nas. Mi smo malo liberalniji – slobodniji, ali to nije nikakva prepreka.