Home Crna kronika KAZNENE PRIJAVE ZBOG SMRTI SARAJEVSKOG EPIDEMIOLOGA I ŽENE

KAZNENE PRIJAVE ZBOG SMRTI SARAJEVSKOG EPIDEMIOLOGA I ŽENE

SHARE

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je kaznenu prijavu u kojoj se navodi više osoba, a u vezi događanja povezanih sa smrću epidemiologa Šefika Pašagića i Advije Kanlić, prenose mediji, iako to nije službeno potvrđeno. 

Na pitanje “N1” da li je tačno da je Tužiteljstvo BiH zaprimilo kaznenu prijavu protiv glavne tužiteljice Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije Sabine Sarajlije, vještaka sudske medicine Nermina Sarajlića i ostalih medicinskih vještaka koji su sačinili zaključke od 7. travnja ove godine o slučaju Šefika Pašagića, svih članova Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH, te direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Sebije Izetbegović, iz Tužiteljstva BiH nisu htjeli precizirati.

Doktor Šefik Pašagić umro je u nedjelju 5. travnja od posljedica zaraze korona virusom. Supruga preminulog liječnika u javnost je iznijela optužbe o propustima u liječenju doktora Pašagića.

Agencija NAP piše kako bi u slučaju doktora Pašagića trebalo bi utvrditi da li mu je odbijena liječnička pomoć i testiranje, kao i da li mu je pružena adekvatna zdravstvena njega.

Uz ovaj sporan je i slučaj Advije Kanlić iz sarajevskog naselja Hrasnica, koja je bila zaražena virusom korona, a na čiju se obdukciju čeka skoro dva mjeseca dana.

Njeno tijelo još nije ukopano, a obitelj traži pomoć nadležnih institucija.

Kako piše NAP, Tužiteljstvo Sarajevske županije je otvorilo predmet o smrti 52-godišnje žene koja danima nije testirana na koronavirus iako je imala sve simptome. Ona nije testirana samo iz razloga što nije bila utvrđena poveznica sa nekim već zaraženim ili zemljom koja je žarište koronavirusa. Tek nakon smrti kod nje je potvrđen koronavirus, a zatim i kod njene kćerke.

U oba predmeta Tužiteljstvo Sarajevske županije vodi službene istrage, prenosi Saransak.com, a sada je prijava stigla i u Tužiteljstvo BiH, ako je vjerovati napisima medija.