Home Crna kronika PREVARE U HERCEGOVINI: Traže uplate telefonskih bonova preko Messengera, neki nasjedaju…

PREVARE U HERCEGOVINI: Traže uplate telefonskih bonova preko Messengera, neki nasjedaju…

SHARE

Nekoliko osoba sa područja istočne Hercegovine prijavilo je Policijskoj upravi Trebinje da su dobivali poruke putem Messenger aplikacije da na određeni telefonski broj uplate prvo 30 KM dopune, a nakon toga još 20 maraka, a neki su i nasjeli na prevaru i uplatili novce, piše Saransak.com.

Radi se o hakiranju profila, u kojim su osobe nasjedale, misleći da pomoć zaista traže njihovi prijatelji s društvenih mreža.

Policija je ovo djelo okrakterizirala kao “Prevaru” i nastavila rad na njegovom rasvjetljavanju.

Ovakve prevare i pokušaji prevara su u posljednje vrijeme sve češći, što se dogodilo i  nedavno, kada je nepoznata osoba jednoj Nevesinjki neovlašteno ušla u Facebook profil i u njeno ime tražila pomoć, prevarivši na taj način njenu prijateljicu i ukravši joj 200 maraka.

Takođe je krajem travnja nepoznata osoba ili više njih hakirala nalog elektronske pošte jedne trebinjske destilerije eteričnih ulja, da bi zloupotrebom njihovog imena pribavila materijalnu korist od 8.750 eura, a događale  su se i prevare u internet kupovini, ali i takozvana hakiranja profila, u kojima nije bilo materijalne koristi.

Policijska uprava Trebinje apelira na sve građane da, s obzirom na učestalost ovakvih pojava, provjere istinitost molbe sa osobom koja im navodno traži pomoć, pa tek nakon toga da donesu odluku.