Home Gospodarstvo G-Petrol uzima pod zakup benzinske crpke u Hercegovini, uzimaju prostore u Veljacima,...

G-Petrol uzima pod zakup benzinske crpke u Hercegovini, uzimaju prostore u Veljacima, Gabeli, Doljanima i Grudama, ovo će imati učinak na tržištu!

SHARE

G-Petrol namjerava uzeti pod zakup crpki Doljani (općina Čapljina), Gabela (općina Čapljina), Veljaci (općina Ljubuški) i Grude (općina Grude), sa vremenom zakupa u trajanju od 15 godina od dana preuzimanja.

-Pravni oblik koncentracije je sticanje kontrole jednog gospodarskog subjekta nad drugim, koja će nastati dugoročnim zakupom poslovnih prostora, navodi se u prijavi.

Ova koncentracija, prema podacima iz prijave, imat će učinak na relevantnom tržištu trgovine na malo motornim gorivima u specijaliziranim prodavnicama, na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, navodi se u obavijesti Konkurencijskog vijeća BiH.

U prijavi se ne navodi čije pumpe Gazprom uzima pod zakup, ali s ozbirom na lokacije i njihov broj, jsano je da je riječ o pumpama pod brendom Oktan kompanije Ero d.o.o. Doljani.

G-Petrol na ovaj način širi prisustvo u Hercegovini, gdje trentuno ima benzinske crpke u Mostaru, Širokom Brijegu i Čapljini.

G-Petrol dio je ruske kompanije NIS Gazprom Neft, a kojom se upravlja iz Srbije. Gazprom je na tržište BiH ušao preuzimanjem OMV-ovih benzinskih crpki 2013. godine, prenosi Indikator.ba