Home Gospodarstvo Domaće tvrtke od jučer imaju prednost u javnim nabavkama u BiH

Domaće tvrtke od jučer imaju prednost u javnim nabavkama u BiH

SHARE
Od jučer, pa do 1. lipnja 2021. godine, primjenjuje se Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postotku od 30 posto radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine.

Odluku je inicirao premijer Federacije BiH Fadil Novalić, a donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 29. svibnja ove godine.

Na ovaj način pomaže se domaćim kompanijama u dobivanju poslova u postupcima javnih nabavki i, kako je to premijer Novalić naglasio, potiče domaća privreda i osigurava značajna pomoć u spašavanju velikog broja radnih mjesta, te osigurava spašavanje i održavanje privrede u Bosni i Hercegovini.

Njome se, također, ublažavaju neželjene posljedice za domaću privredu i motiviraju domaći ponuđači da svoje robe, usluge i radove nude na tržištu ohrabreni činjenicom da u ovim vremenima imaju povlašten status.

Prema odluci, prilikom obračuna cijena ponuda, ugovorno tijelo je obavezno umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30 posto u postupcima javnih nabavki u narednih godinu.

Ovu značajnu mjeru za domaću privredu prethodno su usuglasili predsjedavajući Vijeća ministara BiH, premijer Federacije BiH i predsjednik Vlade Republike Srpske.

Odluka je donesena iako je Agencija za javne nabavke BiH ranije imala stav da “nema osnova za postupanje po podnesenoj inicijativi”, priopćeno je iz Ureda premijera Federacije BiH, javlja Fena