Home Politika Pupovčeva supruga prije presude o Čavoglavama – pričala jedno, nakon presude –...

Pupovčeva supruga prije presude o Čavoglavama – pričala jedno, nakon presude – drugo. Kad govori istinu, a kad laže?

SHARE

Novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić, koja je javnosti poznata kao partnerica Milorada Pupovca, saborskog zastupnika srpske manjine par je sati prije presude Visoko prekršajnog suda o pozdravu “Za dom spremni” u pjesmi “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića pisala kako će ta presuda biti obvezujuća za sve suce tog suda, a sada kad joj se presuda ne sviđa – tvdi suprotno.

Pri tome je zanimljivo da se Lukić u svom novom napadu na Thompsona poziva na odluku mariborske općine, a koju je Ministarstvo unutarnjih poslova po drugi puta srušio, ovaj puta – pravomoćno. Marko Perković Thompson tako nakon odluke suda u Hrvatskoj i MUP-a u Sloveniji, u Hrvatskoj može izvoditi pjesmu “Bojna Čavoglave” bez da mu prijeti tužba za narušavanje javnog reda i mira zbog pozdrava “Za dom spremni”, dok će u Sloveniji konačno moći održati koncert koji mu se onemogućuje već tri godine.

“Pravno stajalište koje suci zauzmu na današnjoj općoj sjednici bit će obvezujuće za sve suce toga suda, pa time i za tročlano sudsko vijeće koje je potkraj prošle godine presudilo da poklič “ZDS” na početku budnice “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona – nije prekršaj”, napisala je Slavica Lukić za Jutarnji list u utorak 3. lipnja.

Ista Slavica Lukić za Jutarnji list piše članak 6. lipnja, a za počinje ga riječima: “Visoki prekršajni sud prema zakonu uopće nema pravo na sjednici svih sudaca odlučivati o konkretnom predmetu pa ni predmetu Marka Perkovića Thompsona”, izjavio je redovni profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Alan Uzelac.”

Lukić u tekstu između ostaloga navodi da odluka otvara pitanja poput “Je li nakon nje samo Thompsonu doušteno izvikivanje ustaškog pozdrava pri izvedbi te pjesme ili je dopupušteno i drugim izvođačima koji je javno budu pjevali?”

Partnerica Milorada Pupovca svoj članak završava riječima: “Marku Perkoviću Thompsonu niz europskih država zabranio je održavanje koncerata na svom teritoriju jer smatraju da njegov pjesnički opus i koncerti promiču rasizam, vjersku i nacionalnu netrepljivost. Vrlo detaljnu argumentaciju za to prošli su mjesec iznijele vlasti u Mariboru.”

Međutim, Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je prije nekoliko tjedana po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića Thompsona u Mariboru jer je ona nezakonita. Ministarstvo je jasno navelo, da mariborska policija i gradska uprava za unutrašnje poslove nisu ni u jednom djelu dokazala, da bi se na koncertu moglo napraviti kazneno djelo te da da policija nije ni s jednim dokumentom dokazalo, da su koncerti u Europi službeno zabranjeni.

Tom odlukom pobijene su tvrdnje Slavice Lukić da su Thompsonovi koncerti zabranjeni u ijednoj, a kamoli u nizu europskih država, te je razvidno kako njegovi koncerti nisu zabranjivani niti zbog promicanja bilo kakvog nasilja i ekstremizma niti zbog ičeg drugog. Što se pak prve tvrdnje Slavice Lukić tiče da odluka Suda nije obavezna za suce, njom pobija tvrdnju iz vlastitog teksta nekoliko sati prije presude, kada je pisala da je odluka obvezujuća za sve, piše Narod.hr.