Home Vijesti Avion iz Emirata ipak sletio u BiH, ali je pomoć namijenjena drugoj...

Avion iz Emirata ipak sletio u BiH, ali je pomoć namijenjena drugoj državi

SHARE

Pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju je, između ostalog, činilo i 50 respiratora, neće doći u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Otkazan je dolazak humanitarne pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ranije najavljena ceremonija preuzimanja donacije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo se otkazuje, kratko su priopćili iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Razlog otkazivanja je, kako je ministrica Bisera Turković tijekom dana rekla za medije, nemogućnost preuzimanja donacije zbog kompliciranog sistema odlučivanja o raspodjeli opreme i pomagala između entiteta.

No, “Avaz” otkriva da ova informacija, koju je dalo Ministarstvo vanjskih poslova, nije točna i da je avion iz Emirata danas ipak sletio u Sarajevo oko 13:30 sati. No, ova pomoć, kako saznajemo, nije bila ni namijenjena BiH, nego Crnoj Gori.

Fotografije s Aerodroma Sarajevo potvrđuju ovu informaciju.

Kamioni su već ranije po dogovoru stigli na Aerodrom Sarajevo kako bi preuzeli isporuku i krenuli za Podgoricu, a razlog je što ovaj avion zbog veličine nije mogao sletjeti u Podgoricu.

b3e7301464a4fea

Ratko Kovačević, glasnogovornik UIOBiH, potvrdio je za “Avaz” ovu informaciju.

“Meni je potvrđeno da je avion sletio u Sarajevo i da se radi o avionu koji je doveo humanitarnu pomoć za Crnu Goru i da je sletio na Sarajevski aerodrom zbog veličine aviona. Sada očekujemo da bude podnesena tranzitna prijava za tranzit robe od Aerodroma Sarajevo prema određenom graničnom prijelazu za Crnu Goru. Još ne znamo koji će biti, ali su kamioni dolje”, kaže Kovačević.

Nikome za sada nije jasno kako je MVPBiH sinoć dao informaciju da je riječ o pomoći BiH, a danas da je let otkazan kada je avion sletio u Sarajevo, što povrđuju fotografije.

Ni Aleksandar Mandić, predsjedatelj Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, rekao je da je iz medija saznao da avion treba sletjeti u Sarajevo.

“Ja nemam nikakvu informaciju. Ja sam iz medija saznao da treba sletjeti avion, ali mi nismo dobili formalno ponudu pomoći kako bi zaključili za koga je pomoć. Ostalo ništa ne znam”, rekao nam je Mandić.

Iz MVP-a BiH su danas sat prije nego što su dali dali priopćenje o otkazivanju dolaska aviona, kazali  da će Boeing 747 400 dočekati Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, s predstavnicima Tima za krizne situacije MVP-a BiH, što potvrđuje i dopis koji su poslali medijima, prenosi Pogled.ba