Home Politika Udruga hrvatskih sudaca odgovorila kritičarima presude oko pozdrava ZDS u Thompsonovoj ‘Bojni...

Udruga hrvatskih sudaca odgovorila kritičarima presude oko pozdrava ZDS u Thompsonovoj ‘Bojni Čavoglave’: ‘Ubuduće pitajte nekoga tko se razumije u pravo’

SHARE

Udruga hrvatskih sudaca oglasila se o kritikama koje su upućene na račun sudaca Visokog prekršajnog suda, koji su ustvrdili da je pjevaču Marku Perkoviću Thomsponu dozvoljeno izvikivanje pozdrava Za dom spremni. Tu su odluku kritizirali pojedini političari i javne osobe.

Priopćenje Udruge hrvatskih sudaca donosimo u nastavku.

U povodu medijskih napisa i kojekakvih izjava vezanih uz odluku Visokog prekršajnog suda, Udruga hrvatskih sudaca navodi:

  • Izjave pojedinih pravnika, uključujući i profesore pravnih znanosti te profesora „opće prakse“ pokazuju da prije davanja izjava nisu pročitali priopćenje Visokog prekršajnog suda od 4. lipnja 2020. Neke od izjava pokazuju da niti ne poznaju odredbe Zakona o sudovima, osobito članka 38. do 40. toga zakona.
  • Političare, uključujući one medicinskih i biomedicinskih znanosti, pozivamo da prije davanja izjava, ako žele da zvuče stručno i vjerodostojno, pitaju nekoga tko se razumije u pravnu problematiku koju je razmatrao Visoki prekršajni sud.
  • Izjava doktora biomedicinskih znanosti koji se bavi politikom pokazuje i nedostatak osnovne pristojnosti te priliči noćnim „kafanskim“ razgovorima.
  • Sve navedene, kao i one koji žele komentirati ovu pravnu problematiku pozivamo da pročitaju odluku i priopćenje Visokog prekršajnog suda od 4. lipnja 2020. (VPS RH – PRIOPĆENJE ZA JAVNOST 4. lipnja 2020.) te izjave odvjetnice Vesne Alaburić.

Izvor: narod.hr