Home Zanimljivosti RETROTEKA: Djevojke koje ne treba ženiti i savjeti kako prepoznati infantilnu ženu...

RETROTEKA: Djevojke koje ne treba ženiti i savjeti kako prepoznati infantilnu ženu čija je inteligencija ravna nuli

SHARE

Na Facebook stranici Retroteka osvanulo je nekoliko fotografija knjige iz 1923. godine koje su privukle mnogo pozornosti.

Naime, radi se o knjizi naziva Djevojke koje ne treba ženiti: Opomene i savjeti u kojoj autor momcima željnim braka ukazuje na osobine djevojaka koje nisu prikladne za udaju.

“Ova knjiga u prvom redu sadrži: opomene i savjete za prvu ljubav, iznosi mane i vrline mladeži sposobne stupiti u bračni život”, navodi se na samom početku, a tu stoji i napomena da je knjiga prevedena na nekoliko jezika i da je prodana u 200 tisuća primjeraka.

Knjiga nudi u današnje vrijeme pomalo bizarne savjete oko toga kako izabrati bračnu partnericu i na što posebno obratiti pozornost.

“Za čovjeka nek je zakon da se ne ženi iz familija: 1. gdje nema muških nasljednika, 2. u kojih je gusta dlaka po tijelu, 3. koje naginju hemoroidima, rđavu varenju, otečenih nogu itd. Ali čovjek se može oženiti i djevojkom koja ima bar sestara. Ali ako je jedina kći, tu su slabi roditelji i to je izumiruća familija”, navodi se tako na jednom mjestu.

Autor upozorava i na žene koje su “astenično infantilne”, a samim time i umno zaostale što se, navodi, može prenijeti i na djecu. U nastavku donosi i ilustraciju prema kojoj muškarac može prepoznati “astenično infantilnu ženu čija je inteligencija ravna nuli”.  Ilustracija nosi naslov: “Šest profila glupih djevojaka”.

Pratitelji Retroteke pokazali su veliki interes za ovu knjigu, a netko je u komentarima ostavio i fotografiju muške verzije, objavljene iste godine od strane istog autora, piše Index.hr