Home Politika Mostar je sačuvao svoju multietičnost, da je tako i u Tuzli…

Mostar je sačuvao svoju multietičnost, da je tako i u Tuzli…

SHARE

Na jučerašnjoj 9. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine raspravljale su se izmjene Izbornog zakona za Mostar, a tim povodom govorio je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

On je kazao kako se može nadmudrivati oko Mostara, ali dok je Aneksa 4. Daytonskoga sporazuma ovo je država tri konstitutivna naroda.

– Mostar vidim kao i svaku drugu jedinicu lokalne samouprave. Nadmudrivanja oko Mostara trebaju se završiti, bilo je na desetke pokušaja, a ovo je izlazak iz svega toga, da Mostaru damo mogućnost da ima Gradsko vijeće, izabranog gradonačelnika, ali i minimalnu nacionalnu zastupljenost – izjavio je Čović.

Čović je naveo da je Mostar u ovom vremenu sačuvao svoju multietničnost te da su rijetke takve sredine u Bosni i Hercegovini. Poslije toga kazao je kako bi volio da je takva situacija u Tuzli.

Na ovo je reagirao Denis Bećirović kazavši da o Tuzli treba govoriti samo kao svijetlom primjeru.

Čović je odgovorio da u Tuzli nema Hrvata na istaknutim pozicijama što govori o politici koja se vodi, spomenuvši da nema svjetla već da je tama, prenosi HMS.

Inače, Dom naroda Paramentarne skupštine BiH na jučerašnjoj sjednici usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH podnijeli su poslanici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijan Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

Prijedlog zakona možete pročitati na ovom linku.