Home Društvo FBiH: Kako izgleda liječenje karcinoma za vrijeme pandemijskih uvjeta: Lutanje u krug,...

FBiH: Kako izgleda liječenje karcinoma za vrijeme pandemijskih uvjeta: Lutanje u krug, višesatna čekanja

SHARE

Nema novog lockdowna – poručuju danas iz kriznog stožera Federacije BiH. Dosadašnje mjere ostaju na snazi.

Istovremeno u prvi plan izbijaju – popunjenost bolničkih kapaciteta, obustava godišnjih odmora zdravstvenim radnicima i članovima kriznih stožera, ali i dugi redovi pacijenata koji poručuju crveni alarm je upaljen.

Višesatna čekanja u redovima za trijažu dijaliznih i onkoloških pacijenata na Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu, slika je koju pokazuje Tihomir Ćatić iz Viteza.

Prije godinu dana i sam je prošao borbu sa rakom debelog crijeva, a jučer ujutro je na prvi onokološki pregled dovukao člana šire obitelji, zetovu sestru od 28 godina čija borba sa karcinomom tek počinje.

U daleko težim, pandemijskim okolnostima svaki put kada dolazi iz Viteza izdvojit će 61 KM koliko iznose minimalni troškovi putovanja, a prije toga osigurati odobrenje županijskog zavoda za liječenje u drugoj županiji i covid negativni test ne stariji od 48 sati.

Nakon svega dolazi u Sarajevo gdje počinju lutanja, piše N1. 

“Dole čeka sat vremena u redu, nisi ovdje u nekoj žutoj zgradi. Bolan gdje to ide čekaš sat vremena da uđeš u bolnicu i da te netko drugi mora po krugu vodati”, rekao je Tihomor Ćatić.

Vremena za lutanja nema.

Situacija u jedinom sarajevskom izolatoriju Podhrastovi sa alarmantne prelazi u kritičnu. Kapaciteti su popunjeni i svega 10 do 15 novih mjesta može se osigurati. Iz najveće državne zdravstvene ustanove poručuju što hitnije, koliko danas, oformiti nove izolatorije. Toliko brzo izolatorij, ako se bude slijedio zakon, neće biti gotov.

“U ovoj državi nije suspendiran nijedan zakon, da se moraju porevesti svi zakoni, u smislu javnih nabavki izbora ponuđača, žalbenih rokova, uvođenja izvođača, roka i tako dalje i dalje”, kazao je Kemal Beganović iz Ministarstva zdravstva ŽS.

A dalje se ni na odmor ne može.

Premijer Županije Sarajevo naredio je obustavu odlaska i hitno javljanja svih zdravstvenih radnika na godišnjem odmoru zbog pogoršanja epidemiološke situacije. Priča o nedostatku kadra najuočljivija u manjim mjestima.

U Goraždu nema infektologa i pulmologa, a oboljele liječe doktori iz Urgentnog odjela i internisti. Slično je i u i u Hercegbosanskoj županiji gdje se priprema novi Covid odjel.

“U županijskoj bolnici Livno mi smo u fazi izgradnje jednog Covid odjela sa malo većim kapacitetom koji će sadržati između 25 i 30 kreveta. Do sada nismo imali infektivni odjel, a tu ulogu sa za sad preuzeli naši internisti, neurolozi i druge specijalnosti”, kazala je Diana Mamić iz Kriznog stožera Hercegbosanske županije.

Opći je nedostatak anesteziologa u cijeloj BiH konstatiraju u Zvorničkoj bolnici te dodaju da bilježe blago poboljšanje epidemiološke slike u odnosu na period prije dva tjedna kada su njihovi ambulantni covid kapaciteti bili puni.

“Imamo trenutno na raspolaganju 17 respiratora i u fazi nabavke je još pet. Svi pacijenti koji leže kod nas u Zvorniku su sa srednjom kliničkom slikom i nema nitko priključen na respirator, tako da vam mogu reći da je trenutno nedostatak anesteziologa je trenutno samo u bolnici Zvornik, a sve ostalo što se tiče ljudstva je sasvim zadovoljavajuće”, poručio je Ivan Popović, direktor bolnice u Zvorniku.

Sa druge strane pacijenti Univerzitetskog klinčkog centra Republike Srpske ističu upaljen je crveni alarm. Konstatiraju da brojke govore u prilog činjenici koliko je situacija opasna te pozivaju na odgovornost, čega nema kod Tihomira s početka priče, te samokritično poručuje:

“Ja sam jednostavno naučio da ne vjerujem ni u šta, mene ne može uvjeriti nitko, ali eto moraš poštovati pravila i gotovo. Nešto postoji, a sad šta je.”

Šta je god toga u kraljevskog gradu Ključu, općini sa svega desetak tisuća stanovnika nema nikako. Pozitivni primjer kako se pola godine čuva vlastito i zdravlje drugih ljudi, prenosi Pogled.ba