Home Vijesti Gojazni i pušači najviše skloni zarazi koronavirusom

Gojazni i pušači najviše skloni zarazi koronavirusom

SHARE

Trenutna situacija kada je riječ o broju zaraženih koronavirusom, u našoj zemlji je jako teška.

Sada uglavnom dolaze teški slučajevi što znači da se pandemija teško kontrolira Kazao je ovo na početku razgovora za Oslobođenje prim. dr. Ednan Drljević, infektolog i član Kriznog stožera Zeničko-dobojske županije.

– Kod svih tih respiratornih oboljenja, gojazni i pušači i oni koji imaju visok tlak su bila ta neka grupa koja je najviše sklona težim i kompliciranijim situacijama. Kod svih respiratornih infekcija pa tako i kod koronavirusa. Sada uglavnom dolaze teški slučajevi što znači da se epidemija teško kontrolira i da je veliki broj novozaraženih te da se veliki broj tih pacijenata javlja se kasno. Dakle, nalaze se izvan liječničkog nadzora što je isto tako ogroman problem – istakao je Drljević.

Između ostalog, on navodi kako treba djelovati u tri pravca.

– Prvo i ono što je jako bitno je da ljudi dolaze što manje u kontakt. Drugo je da se strogo pridržavaju mjera koje su na snazi i svi oni koji se ne pridržavaju budu strogo kažnjeni. Ova incijativa što dolazi iz Županije Sarajeva da se više u to uključi Federalno ministarstvo zdravstva je vrlo dobra jer to Federalno ministarstvo je sve prepustilo županijama, a pojedine županije nemaju snage pa čak ni zakonske snage da uvode drastične mjere. Svima nama bi odgovaralo da se te pogotovo restriktivne mjere uvede sa nivoa Federalnog ministarstva – kazao je Drljević.

Pojašnjava da u posljednje vrijeme uglavnom dolaze pacijenti sve kasnije i kasnije.

– Uvođenje restriktivnih mjera bi poboljšalu situaciju ali je sada pitanje sa psihološkog aspekta da li je mogue i s druge strane s gospodarskog aspekta. U svijetu već uvode mjere, jedna od prvih mjera da se maske nose i unutra i vani. U Turskoj vi nikoga ne možete vidjeti bez maske, Nizozemska je to uvela od jučer. To bi po meni bila jedna od mjera koja nam treba – zaključio je Drljević.