Home Društvo Rajko Dujmić preminuo je samo tri dana prije rođendana, koji nije volio...

Rajko Dujmić preminuo je samo tri dana prije rođendana, koji nije volio slaviti zbog tragičnih događaja vezanih za taj dan

SHARE

Jedan od najboljih hrvatskih skladatelja Rajko Dujmić preminuo je 4. kolovoza od posljedica zadobivenih u prometnoj nesreći koja se dogodila u Ravnoj Gori.

Dujmić je zauvijek zatvorio oči u riječkoj bolnici na Sušaku samo tri dana prije svog 66. rođendana. Obitelj je u najtežim trenucima odlučila napraviti humanu gestu te je donirala njegove organe kako bi spasila živote drugih. Iza glazbenika su ostali supruga Snježana Dujmić i sin Tin.

Rajko je ostavio neizbrisiv trag na našoj glazbenoj sceni. Bio je jedan od najpriznatijih domaćih glazbenika i skladatelja. Najpoznatiji je u javnosti kao dio grupe Novi fosili, no napisao je gotovo dvije tisuće pjesama.

Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslava Lisinskog te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock-sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli te Klani Zlatni akordi, a njegova prva autorska pjesma izvedena je na Boom festivalu u Ljubljani.

S Novim Fosilima krenuo je 1978. godine, a u isto je vrijeme intenzivno surađivao sa Srebrnim krilima te grupom Riva. Upravo s grupom Riva i pjesmom “Rock me” Rajko je odnio pobjedu na Eurosongu 1989. godine. Tri godine zaredom briljirao je svojim pjesmama na Eurosongu, a osim pobjedničke “Rock me”, 1987. godine su Novi Fosili nastupili s pjesmom “Ja sam za ples” te Srebrna krila s pjesmom “Mangup”.

Dujmić je i jedan od autora pjesme koju mnogi smatraju našom drugom himnom. “Moju domovinu” skladao je sa Zrinkom Tutićem početkom Domovinskog rata, a ona je bila glazbena poruka okupatorima.

“Ja sam glazbi, hrvatskoj i uopće, dao cijelog sebe. Ja ne znam drugo, ne znam drugačije. Najnegativnije je kad živiš od glazbe, a najpozitivnije kad živiš za glazbu. I time je sve rečeno”, govorio je Rajko.

Njegov talent i doprinos hrvatskoj glazbi prepoznali su mnogi domaći glazbenici s kojima je Dujmić surađivao. “Kao da je umrlo pola mene, šta da kažem, genije, on je bio hrvatski mozak. Ne znam zašto ga je Bog tako rano uzeo”, rekao je Jasmin Stavros.

“Jednom prilikom radio je kompilaciju svojih pjesama i zvao je izvođače koje cijeni i ja sam bio sretan što me zvao, pjevao sam svoju najdražu pjesmu Novih fosila ‘Ako se rastanemo’ i zvao me dva-tri dana nakon toga i bio je sretan kao dijete”, prisjetio se Petar Grašo.

Inače, Rajko nije volio slaviti rođendan jer ga je podsjećao na dva tragična događaja. Naime, na taj dan je preminula njegova majka Carlotta Streibelwierer, a 1985. i bubnjar Slobodan Momčilović Moka, koji je osnovao Nove fosile i pozvao Dujmića u taj glazbeni sastav.

Teško je izdvojiti najbolje i omiljene pjesme koje je stvorio Rajko jer ih je zaista puno i sve su bile hitovi, no među njima su sigurno već ranije spomenuta “Moja domovina”, pjesme “Kad budemo ja i ti 63”, “Košulja plava”, “Najdraže moje” i “Rock Me Baby”, koja je grupi Riva donijela pobjedu na Eurosongu.