Home Gospodarstvo Hercegovački gospodarstvenici dobit će novac do kraja tjedna

Hercegovački gospodarstvenici dobit će novac do kraja tjedna

SHARE

O provedbi Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa i podršci ekonomiji na području HNŽ-a na Skupštini HNŽ-a govorio je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

Istaknuto kako je, nakon objave javnog poziva za prikupljanje prijava za odobravanje i dodjelu financijskih sredstava za subvencioniranje određenog iznosa, a najviše do visine najniže neto plaće u FBiH, poreza na dohodak i posebnih naknada za mjesece dio ožujka, travanj i svibanj 2020. godine, prikupljeno i obrađeno 748 prijava koje se odnose na Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite te Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.

Utvrđeno je kako, iz ta četiri ministarstva, 486 aplikanata ispunjava uvjete javnoga natječaja. Sukladno tomu, sačinjena je lista poslovnih subjekata koji ispunjavaju uvjete i kriterije iz javnoga poziva, te je Vlada donijela odluku kojom im se odobrava isplata sredstava u ukupnom iznosu od 1.053.661,77 maraka.

U tijeku su aktivnosti vezane za obradu prijava vezanih za Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, te se uskoro očekuje donošenje odgovarajućih odluka kojima će se omogućiti dodjela sredstava poslovnim subjektima koji zadovoljavaju uvjete i kriterije iz javnog poziva iz tog resora.

Ministarstvo financija zaduženo je da do 5. rujna 2020. godine izvrši isplate i doznači na račun podnositelja zahtjeva koji su ispunili uvjete, za pomoć u skladu sa Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih epidemijom koronavirusa (covid-19) i podršci ekonomiji na području HNK, a koje je do danas odobrila Vlada HNŽ-a.