Home Vijesti Ovih dana obavljena je berba aronije na OPG „Kožul“

Ovih dana obavljena je berba aronije na OPG „Kožul“

SHARE

Aronija je listopadni grm od 2 do 3 m visine i 2,5 m širine koji od svibnja do lipnja stvara tridesetak bijelih cvjetova koji rastu u kiticama. Sazrijevaju u okrugle ljubičasto-crvene plodove promjera od 3 do 13 mm, težine 0,5 do 2 grama. Plodovi su spremni za berbu u kolovozu i rujnu. Aronija se koristi za proizvodnju voćnog sirupa, soka, namaza, voćnih želea i čajeva.

Aronija u sebi ima jako veliku količinu antioksidanasa. Poznato nam je da antioksidansi štite od raznih oboljenja i virusa pa su zato korisni i cijenjeni u ovoj biljci. Pozitivna djelovanja aronije su mnogobrojna i može je koristiti cijela obitelj, od male djece pa do starijih ljudi. Aronija je prava riznica biološki aktivnih spojeva (preko 300). Čisti krv, jača cirkulaciju, snižava kolesterol i krvni tlak, djeluje protuupalno.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kožul iz Turčinovića – Široki Brijeg, bavi se ekološkom proizvodnjom aronije i gotovih proizvoda od aronije (skr. OPG KOŽUL). Imaju nasad od 1000 grmova aronije na površini od 3000 m2 čije su trogodišnje sadnice zasadili 2017. godine. Do sada su imali dvije berbe: 2018. i ove godine, a prošla 2019. godina je zbog vremenskih nepogoda bila katastrofalna, kada uroda nije ni bilo.

Ovogodišnja berba je bila dobra i donekle sretna jer su većinu od 2 tone ploda ubrali dan prije velikog nevremena koje se ovih dana sručilo na njihov kraj. Računaju da im je tuča veličine oraha uništila 200-300 kg zrelog ploda. Ubrani plod poslije berbe uskladištili su u hladnjaču odakle će u skoro vrijeme ići na preradu. Najveći dio ubrane aronije bit će prerađen u čisti hladno prešani pasterizirani matični eko sok. Jedan dio ploda ostaje za proizvodnju ostalih proizvoda od aronije: domaćeg likera, džema, čaja, slatkog i kolača.

O kvaliteti njihovih proizvoda od aronije govori činjenica da proizvedene količine prve berbe nisu dočekale ni kraj te godine. Zadovoljni kupci tj. korisnici njihovih proizvoda su zbog izostanka druge berbe bili zakinuti zbog jedno i pol godišnjeg zastoja u plasmanu proizvoda. Nedavna berba i kvaliteta ploda dobar su preduvjet za veće količine proizvoda.

Poruka konzumentima eko proizvoda OPG-a KOŽUL je da će za nekoliko dana proizvodi biti na tržištu. Isto tako nadaju se da će paleta njihovih proizvoda pridonijeti novom imidžu Širokog Brijega kao mjestu gdje se proizvodi zdrava i ekološki čista hrana. Želja im je u narednom razdoblju proširiti nasad te povećati količine i paletu novih proizvoda od aronije.

Izvor: Vrisak.info