Home Društvo Roditelji u Zagrebu izvukli iz razreda djecu uz optužbe da su prisilno...

Roditelji u Zagrebu izvukli iz razreda djecu uz optužbe da su prisilno sjedila na vjeronauku

SHARE

Roditelji učenika šestog razreda, koji ne pohađaju vjeronauk, u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivana Meštrovića jučer ujutro su, u znak bunta, u međusobnom dogovoru izvukli djecu iz škole tijekom trajanja blok sata vjeronauka.

Reakcija je to roditelja na to što im djeca moraju prisilno sjediti na vjeronauku koji je po rasporedu u toj osnovnoj školi četvrti školski sat, a djeca nakon toga imaju još dva školska sata.

Majka jednog od učenika objasnila je za Telegram zašto su ona i drugi roditelji danas izvukli djecu s vjeronauka.

“Sada smo to napravili iz bunta, kao gestu. No nije poanta da mi trošimo svoje radno vrijeme i vodimo djecu van škole, nego da škola zbrine učenike koji ne slušaju vjeronauk”, rekla je Kristina Ercegović, mama jednog od šestaša koji ne pohađa vjeronauk. Dodala je kako su djecu kasnije vratili u školu na peti i šesti sat.

Korona kao izgovor za prisilno držanje djece na vjeronauku

Ercegović je ispričala kako u razredu njenoga sina četvrtina učenika od njih 28 ne ide na vjeronauk i da je ove školske godine pitanje vjeronauka usred rasporeda “riješeno” na stigmatizirajuć i diskriminatoran način.

Naime, prvoga dana nastave učenici su od razrednika dobili uputu.

“Dobili su usmene upute da oni koji ga ne pohađaju, za vrijeme vjeronauka moraju ostati u razredu i da sjednu u zadnji red i stave slušalice”, prepričala je Telegramu mama Ercegović. Tijekom prijašnjih godina, dodaje, djeca su u školi bila zbrinuta ako je vjeronauk bio usred rasporeda.

“Otpratili bi ih u knjižnicu, tamo su mogli pisati zadaću, prošetati i nije bilo nikakvog problema. Oni moraju zbrinuti djecu, a sada to neće zbog korone, koja im je izgovor za kršenje prava”, govori mama. Svejedno joj je, kaže, hoće li ih pustiti u knjižnicu ili na igralište, “hoće li im organizirati etiku ili nešto tome slično, ali nije u redu da ih zadržavaju u prostoriji i kažu im da stave slušalice”, prenosi Index.hr