Home Vijesti Upriličeno potpisivanje deklaracije protiv izgradnje hidroelektrana na rijeci Trebižat

Upriličeno potpisivanje deklaracije protiv izgradnje hidroelektrana na rijeci Trebižat [foto]

SHARE

Danas je u općinskim prostorijama grada Ljubuškog potpisana deklaracija kojom se jasno daje do znanja da lokalna zajednica nema u planu žrtvovati rijeku Trebižat niti budućnost naše djece radi interesa i profita. Nakon potpisivanja, vršitelj dužnosti gradonačelnika Ljubuškog gospodin Vedran Markotić za medije je komentirao kako je upravo Trebižat „vena“ našeg zavičaja, te ne smije postojati ni kalkulacija niti kompromis kada se radi o zaštiti ove rijeke.

„Ljubuški kao grad, između ostalog, svoj razvoj uz gospodarstvo mora temeljiti na poljoprivredi i turizmu. Odlučili smo se da idemo tim putem, a razvoj poljoprivrede i turizma ne može ići u istu rečenicu sa gradnjom mini hidrocentrala na rijeci Trebižat“, rekao je gospodin Markotić, te dodao da ovom deklaracijom i potpisom želi jasno iskazati stav koji su zagovarali i proteklih godina. Medijima se obratio i gospodin Viktor Bjelić, potpredsjednik Centra za životnu sredinu, koji je ukratko predstavio rad centra i njegov razlog osnivanja. Koalicija je nastala 2016.godine kao odgovor na prijetnju uništavanja naših rijeka u Bosni i Hercegovini, ali i širom Zapadnog Balkana gdje je planirano preko 3 000 projekata gradnje hidroelektrana. U BiH je planirano njih 440 projekata, a kada bi se taj plan ostvario, doslovno ni jedan potok niti rijeka ne bi ostao bez brane. Kad bi se svi projekti uspješno odradili, i tada bi ukupna proizvodnja električne energije bila minorna. Samim time, pokazao je koliko bi zapravo izgubili, a tako malo dobili.

Čak i jedna mala hidroelektrana ima negativan utjecaj na okoliš. Osnovni negativni utjecaj je taj što se preusmjerava odnosno pregrađuje korito rijeke pa se onemogućava migracija riba. Samim tim dolazi do smanjenja određenih vrsta. Život u rijeci i oko nje se time drastično mijenja, rekao je gospodin Bjelić.

 

Istakao je zadovoljstvo zbog potpisivanja deklaracije sa gospodinom Markotićem, jer se s njima ima namjeru boriti za očuvanje ove prelijepe rijeke koja je biser Hercegovine i koja zaslužuje zaštitu. Kao takav biser sigurno je mamac za turiste i za prihodovanje kroz održive aktivnosti. Na pitanje medija koliko je gradova već potpisalo ovu deklaraciju, gospodin Viktor je pojasnio da je zapravo Ljubuški prvi u Federaciji, te naveo da je deklaracija kreirana u 7.mjesecu ove godine te se nada da će se do kraja 2021. godine ovoj inicijativi priključiti još 20 općina.