Home Vijesti Rodilju u Splitu tjerali da na porođaju nosi masku iako ima bronhitis:...

Rodilju u Splitu tjerali da na porođaju nosi masku iako ima bronhitis: “Gubila sam svijest…”

SHARE

Mlada majka požalila se na društvenim mrežama kako je u splitskom rodilištu, gdje je početkom rujna rodila zdravog dječaka, bila izložena nevjerojatno traumatičnom iskustvu uslijed pandemije koronavirusa. Pati od niza zdravstvenih problema, uključujući devijaciju septuma i teški kronični bronhitis koji graniči s astmom, ali je ipak, kako tvrdi, bila prisiljena nositi zaštitnu masku tijekom porođaja, što joj je do te mjere otežavalo disanje da je u nekoliko navrata gubila svijest.

– Nisam neka plačljivica, ali iskustvo koje sam doživjela u splitskom rodilištu zaista nije normalno. Sve mi žene koje dolazimo roditi smo osjetljive, ne samo zbog hormona, nego i zbog samog porođaja i svega novoga što nas s rođenjem bebe čeka. Voljela bih da moje iskustvo promijeni stvari na bolje, ali nekako sumnjam u to. Toliko puta se pisalo o iskustvima žena u rodilištima, pa i o ovom splitskom, a kao što i sami svjedočimo, pomaka na bolje nema – rekla je mlada majka za 24sata.

– Molila sam ih da skinem masku na porođaju jer nisam mogla disati. To mi nisu dopustili. Naime, cijeli sam se život bavila sportom i nos mi je bio slomljen. Imam devijaciju septuma i teški kronični bronhitis koji graniči s astmom, zbog kojeg sam jedno vrijeme koristila i pumpicu. Tražila sam potvrdu od svojeg liječnika da mi ispiše moju dijagnozu, no on mi to nije mogao dati, a smatrao je i da me neće prisiljavati da rađam pod maskom. No moje poteškoće s disanjem nisu bile dovoljne da mi u rađaonici dopuste da skinem masku. Više sam puta nakratko izgubila svijest, imam naprosto ‘rupe’ u kojima se ničega iz ‘boksa’ ne sjećam. U jednom trenu sam masku skinula, da bi mi sestra došla i rekla da će me, ako je nastavim skidati, ostaviti samu i neće više doći ni pogledati. Dodala je i da ako ja ne vjerujem u koronu, ona vjeruje – ispričala je žena, dodavši kako su se liječnici naposljetku, zbog problema s bebinim otkucajima srca, odlučili za hitan carski rez.

Osim problema s maskom, sestre su joj navodno odbijale dati dohranu za novorođenče, a dijete je razvilo i žuticu zbog koje je neutješno plakalo. Tada se, kazuje majka, dogodila strašna situacija.

– Dječji krevetić je gurnula i bacila poplun preko bebe, cijele bebe, i preko glave. Ja sam se zgrozila, dižem se zadnjim atomima snage i mičem taj poplun, nemoćna, slomljena i bijesna istovremeno – rekla je.

Novinari 24sata poslali su upit KBC-u Split, no nisu dobili tražene informacije.

– KBC Split ne može komentirati i odgovarati na upite vezane za svjedočanstvo jedne majke koja je svoje iskustvo podijelila na Facebooku. Opisani događaj ćemo ispitati ako nam se pritužbom obrati rodilja. Svi pacijenti, u slučaju nezadovoljstva kvalitetom zdravstvene skrbi, imaju pravo podnijeti pritužbu. Naša je obveza istražiti pritužbene navode te u zakonski propisanom roku na njih odgovoriti, a u slučaju utvrđivanja možebitnih nepravilnosti iste otkloniti – rekla je doc. dr. sc. Slavica Dajak, dr. med., zamjenica ravnatelja za kvalitetu.