Home Zanimljivosti U Mostaru vjernici molili za medijske djelatnike koji donose istine i cjelovite...

U Mostaru vjernici molili za medijske djelatnike koji donose istine i cjelovite informacije

SHARE

Svetom misom u župi Presvetog Srca Isusova Potoci odnosno u Bijelom Polju kraj Mostara proslavljen je Svjetski dan medija. Misu je predvodio nadbiskup Tomo Vukšić.

U ovoj svetoj misi vjernici su se pomolili za sve one koji rade u katoličkim medijima da budu odgovorni prenositelji evanđeoskih i kršćanskih poruka, i za sve koji rade na medijima koji donose istine i cjelovite informacije te za sve pokojne djelatnike medija.

Inače, drugi vatikanski sabor je preporučio u Dekretu o sredstvima društvenog priopćavanja ”Inter mirifica” iz 1963 da svaka biskupija godišnje slavi dan sredstava društvenog priopćavanja i ustanovljen je Svjetski dan tih sredstava.

Sveta misa u župi Presvetog Srca Isusova Potoci - Svjetski dan medija

Sveta misa u župi Presvetog Srca Isusova Potoci - Svjetski dan medija

Vijeće za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije BiH priredilo je prigodnu brošuru namijenjenu svim pastoralnim djelatnicima i medijskim radnicima, priopćeno je iz Katoličke tiskovne agencije (KTA). U predgovoru predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja BK BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH, između ostalog piše: “Već se kroz nekoliko godina ustalio običaj, da predsjednik Vijeća za medije BK BiH, u dogovoru s nadležnim biskupom i župnikom, na taj dan predvodi slavlje Svete Mise u jednoj od naših župnih zajednica. Svake godine u drugoj biskupiji i drugoj župi. Započelo je Svetom Misom u Mostaru 2014. godine, te nastavljeno u Sarajevu, Banja Luci, Tomislavgradu, Žepču i Drvaru. I nastavljajući tu lijepu tradiciju, ove godine će to, ako Bog da, biti u Bijelom Polju, gdje ćemo zajedničku molitvu uputiti Gospodinu Bogu za izgradnju zdravoga zajedništva među ljudima. Vođen riječima iz starozavjetne knjige Izlaska: ‘Da možeš pripovijedati svome sinu i svome unuku’ (Izl 10, 2), papa Franjo je ovogodišnju svoju poruku posvetio pripovijedanju kao jednom od osnovnih načina komunikacije među ljudima. Dapače, čovjek je biće koje pripovijeda, kaže papa. A priče, koje slušamo, ostavljaju trag drugih u nama dok priče, koje pripovijedamo, ostavljaju naš trag u drugima. Po njima nam se drugi priopćava i postaje bliži a mi drugima”.

U brošuri se nalazi i predložak prigodne propovijedi za Dan medija koju je pripremio fra Iko Skoko u kojoj je donio najvažnije naglaske iz spomenute Papine Poruku, prigodnu Molitvu vjernika je napisao fra Janko Ćuro.

Kao uvod u Misno slavlje fra Iko predlaže sljedeći poziv na molitvu: “U ovoj Svetoj misi pomolit ćemo se za sve koji rade u katoličkim medijanima da budu odgovorni prenositelji evanđeoskih i kršćanskih poruka, i za sve koji rade na medijima da donose istinite i cjelovite informacije te za sve pokojne djelatnike medija”. U svom prilogu pod naslovom: “U mass medijima Crkva nalazi uspješni oblik suvremene propovjedaonice”. vlč. Josip Vajdner podsjeća da se “Ove se godine navršava 45 ljeta otkako je sveti papa Pavao VI. (1897. – 1978.) potpisao apostolsku pobudnicu Evangelii Nuntiandi – Naviještanje evanđelja. Prigoda je to osluhnuti poticaje koji se na osobit način tiču sredstava društvenih komunikacija”, piše Bljesak.info.