Home Politika Trumpova sutkinja: Praktična katolkinja i majka sedmero djece

Trumpova sutkinja: Praktična katolkinja i majka sedmero djece

SHARE

Sutkinja Amy Coney Barrett, koju je Donald Trump u subotu nominirao za sutkinju Vrhovnog suda, miljenica je konzervativaca zbog vjerskih stavova, a kritičari tvrde da će njezina potvrda u Senatu najviši američki sud čvrsto usmjeriti prema desnici.

Praktična katolkinja i majka sedmero djece, uključujući dvoje usvojene djece s Haitija i jednog sina s Downovim sindrom, Barrett se osobno protivi pobačaju, jednoj od tema koje izazivaju najveće podjele u SAD-u.

Kao sutkinja saveznog prizivnog suda od 2017. Coney Barrett je izražavala stajališta u prilog zaštite prava na nošenje oružja, protiv ilegalnih migranata, pobačaja na zahtjev i homoseksualnih brakova te protiv reforme sustava zdravstvene skrbi Barracka Obame, kolokvijalno poznate kao Obamacare.

Feministkinje se boje da bi ona mogla pomoći u reviziji presude Vrhovnog suda iz 1973. – tada je rečeno da Ustav SAD-a štiti i individualno pravo na donošenje odluke o pobačaju.

S obzirom na to da je imenovanje u Vrhovni sud doživotno, potvrda Coney Berrett osigurala bi konzervativnu prisutnost u idućim desetljećima, ali njezino zaleđe, potpuno suprotno od liberalne prethodnice Ruth Bader Ginsburg, izvor je novih sukoba u polariziranoj zemlji.

Trump je u svom mandatu već imao priliku imenovati dvojicu konzervativaca u Vrhovni sud – Neila Gorsucha i Bretta Kavanaugha – i ta struja sada u Vrhovnom sudu ima pet sudaca naprema troje liberalnih. Barrett bi bila šesta i time bi konzervativcima donijela veliku premoć.

Trump je prilikom objave u Bijeloj kući predvidio “vrlo brzu” potvrdu imenovanja u Senatu, koji je pod republikanskom kontrolom.

Barrett živi ono u što vjeruje. S obitelji živi u South Bendu, malom sveučilišnom gradiću u Indiani. Ima sedmero djece od kojih su dvoje usvojeni i potiču s Haitija. Jedan sin ima Downov sindrom. Amy Coney Barrett ga navodno svakog jutra na leđima iznosi niz stepenice obiteljske kuće.

Kažu da je privatno beskrajno ljubazna osoba. Iako ima dosta posla, volonterski pomaže u školi u koju joj idu djeca. Kolege je opisuju kao velikodušnu i gostoprimljivu.

“Rijetko tko s tim nivoom obrazovanja tako reagira na obične ljude”, rekla je za Guardian jedna socijalna radnica koja je poznaje.