Home Vijesti Federacija BiH: Sve mjere bit će produžene i za Novu godinu, a...

Federacija BiH: Sve mjere bit će produžene i za Novu godinu, a mogu biti samo strože

SHARE
Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez, potvrdio je da su trenutne mjere zbog koronavirusa produžene još 14 dana, ali da će se one najvjerojatnije zadržati za vrijeme i iza novogodišnjih blagdana.

Na sastanku Kriznog stožera Federanog ministarstva zdravstva razmatrana je trenutna epidemiološka situacija nakon čega je odlučeno da se u iduća dva tjedna zadrže mjere koje su na snazi u Federaciji BiH, piše Klix.ba

U međuvremenu planiramo imati još jedan sastanak kako bismo odlučili o daljnjim mjerama za Novu godinu i iza nje, ali s obzirom na trenutnu situaciju te mjere će najvjerojatnije biti produžene i za to razdoblje. Želim naglasiti da trenutno stanje ukazuje na to da mjere mogu biti samo strožije nikako oslabljene, kazao nam je Čerkez.

Podsjećamo da su trenutno u Federaciji BiH na snazi mjere koje podrazumijevaju ograničavanje kretanja od 23:00 do 5:00 sati, nošenje maski na otvorenom i zatvorenom. Broj ljudi dozvoljen u zatvorenim prostorijama je maksimalno 30, a na otvorenom 50. Stanovništvu je preporučeno da izbjegavaju javna i privatna okupljanja te da ograniče kretanje.

U prosjeku BiH testira otprilike 3.500 tisuće s tim da je vikendom taj broj znatno manji.

U posljednja 24 sata je u BiH bio značajno manji broj novozaraženih međutim broj od 437 nije mali kada su uzme u obzir da je i znatnoo manje testiranih nego inače. U listopadu je broj novih slučajeva zaraze počeo značajno rasti i dostizati rekordne razine, međutim sada je situacija nešto relaksiranija, a BiH bilježi konstantan pad novozaraženih na dnevnoj razini, piše Jabuka.tv