Home Crna kronika Pogledajte tko će svjedočiti u aferi “Respiratori”

Pogledajte tko će svjedočiti u aferi “Respiratori”

SHARE
Tužiteljstvo BiH je, u aferi “Respiratori”, dodalo novu točku optužnice 2.5. kojom Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića tereti da su “namjeravali” od “Srebrne maline” kupiti zaštitnu medicinsku opremu za 2,9 milijuna maraka.

Pripadnici Udruženja su, po osnovu prethodno osmišljenog plana, nakon realizacije nabavke respiratora namjeravali realizirati i ovaj dio Plana, do čega nije došlo uslijed nedostatka odobrenih sredstava Federalne uprave civilne zaštite u opisano vrijeme, a potom i istražnih aktivnosti nadležnih tijela – navedeno je u “novoj” točki optužnice, prenosi Avaz.

Osim ovog dijela, u odnosu na nacrt optužnice koji je napravljen u četvrtak, Tužiteljstvo je u petak poslijepodne na popisoptuženih dodalo i ministricu financija Jelku Milićević koja, iako je formalno bila šefica Kriznog stožera, nije označena kao član Udružene grupe za činjenje kaznenih djela, te je optužena samo za nesavjestan rad u službi.

Kako se može vidjeti u optužnici, Tužiteljstvo BiH uopće ne navodi da je Jelka Milićević u spornom periodu bila šefica Kriznog stožera i, formalno, zapovjednica Federalnog stožera Civilne zaštite preko koje su išle nabavke sumnjive opreme. Državni tužitelji tek ističu da je ona ministrica financija koja je bila nesavjesna kada je, zajedno s Fadilom Novalićem potpisala Odluku kojom je Srebrnoj malini isplaćeno 10,5 milijuna maraka za nabavku respiratora iz Kine.

Stoga je ona izdvojena iz Udružene grupe koja je činila kaznena djela, pa je optužena – sama.

Na popisu svjedoka u ovom predmetu nalazi se 67 osoba, a među njima su Đenan Salčin, bivši direktor Agencije za javne nabavke, Sebija Izetbegović, Edita Kalajdžić, Hasan Ganibegović, Ana Bavrka, Mladen Čančarević, Emir Granov, Davor Pehar, Naser Orić, Asim Sarajlić, Aljoša Čampara…, prenosi Jabuka.tv