Home Društvo MNOGI OVAJ BOŽIĆ RAZDVOJENI “Planirali smo Božić provesti u Ljubuškom, ali zbog...

MNOGI OVAJ BOŽIĆ RAZDVOJENI “Planirali smo Božić provesti u Ljubuškom, ali zbog njemačkih mjera….”

SHARE

Za mnoge obitelji ovaj Božić i božićni blagdani proći će u samoći i razdvojenosti. Iako je riječ o obiteljskom blagdanu, tek rijetki će se uspjeti okupiti oko blagdanske trpeze. Kuće će ostati prazne, ognjišta hladna, a badnjaci neuneseni.

Mjere koje posljednjih dana donose brojne zemlje članice Europske unije, uključujući i Republiku Hrvatsku, dodatan su razlog zbog kojeg se brojni državljani BiH, koji su trbuhom za kruhom otišli u tuđinu, ovog Božića neće vratiti u domovinu. Slavit će ga u tuđini vapeći za majkom, ocem, sestrom, bratom…

Rad u Njemačkoj

“Svake godine za božićne blagdane dolazi mi brat s obitelji iz Zagreba. Do prije nekoliko dana planirali smo zajedničku proslavu i ovog Božića, no zbog procedure koju, prema trenutačnim propisima, moraju proći kako bi se vratili kućama, vjerojatno će od toga odustati”, priča nam Ante iz Ljubuškog.

Podsjetimo, Republika Hrvatska početkom mjeseca donijela je mjere prema kojima je za ulazak u tu zemlju potrebno imati negativan test ne stariji od 48 sati. Isto pravilo vrijedi i za njezine državljane koji se vraćaju iz inozemstva. U slučaju Antina brata, da bi se obitelj i on vratili u Hrvatsku, trebaju potrošiti 400 maraka samo za testiranje pri povratku (trenutačna komercijalna cijena testiranja na COVID-19 PCR metodom iznosi 96 KM). Za Božić kući neće doći ni velik broj onih koji su na radu u Njemačkoj. U petak ujutro zabilježen je maksimalan broj novih zaraženih s 29.875 slučajeva u roku od 24 sata, a to je 6000 više nego u petak prije tjedan dana. Prethodnog dana, odnosno u četvrtak, zabilježen je vrhunac od 598 smrtnih slučajeva. Pitanje u Njemačkoj više nije hoće li doći do zatvaranja, već kada i od kada će se primijeniti, prenose njemački mediji. Stručnjaci naglašavaju kako Njemačka nema kontrolu nad drugim valom pandemije unatoč djelomičnom “zaključavanju”.

Nekoliko njemačkih saveznih država već je najavilo oštrije mjere, ali i poziv na ponovno potpuno zatvaranje i prije Božića. Medicinski stručnjaci najvećim dijelom također smatraju kako su strože mjere nužne i da bi ih trebalo što prije uvesti kako bi se spriječilo preopterećenje zdravstvenog sustava. I njemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu se založila za pooštrenje mjera zatvaranja u razdoblju između Božića i Nove godine, ali i za drastično smanjenje kontakata već od sljedećeg tjedna kako bi se smanjila mogućnost zaraze tijekom susreta s rodbinom preko Božića. To znači, ako se odluka donese, mnogi iz BiH neće moći blagdane provesti sa svojima u rodnoj zemlji. “Hoćemo li se nekada, s pogledom na ovaj izazov stoljeća, pitati o tome da nam nije pošlo za rukom staviti situaciju pod kontrolu zbog ovih nekoliko dana?”, zapitala se kancelarka. Ona je iznova kritizirala činjenicu da mnogi kafići zloporabljuju pravilo o dopuštenoj prodaji jela i pića samo za ponijeti te postavljaju štandove za kuhano vino.

Poremećaj zbog korone

“Iskreno mi je žao što to nije trenutačno moguće, ali cijena za to je 500 mrtvih dnevno od virusa“, rekla je Merkel. Njezina izjava zabrinula je brojne stanovnike Njemačke koji su blagdane planirali provesti u Bosni i Hercegovini.

“Planirali smo Božić provesti u Ljubuškom, međutim, zbog mjera koje donosi Njemačka i oštrih stavova poslodavaca, bit će nam ovo drugi Božić bez rodbine iz BiH”, kaže nam Martina. Dodaje kako prošlog Božića nije mogla doći kući zbog promjene poslodavca, planirala se u Ljubuški zaputiti na ljeto, ali i te je planove poremetila korona.

“Nekako smo razmišljali da će se situacija smiriti do zimskih blagdana, međutim, kako stvari stoje, upitno je kada će se obitelj ponovno okupiti oko bora”, zaključuje ova mlada djevojka.