Home Crna kronika ŠEVO TVRDIO DA JE NOŽEM SAMO HTIO ZAPLAŠITI

ŠEVO TVRDIO DA JE NOŽEM SAMO HTIO ZAPLAŠITI

SHARE

U Okružnom sudu Banja Luka u srijedu je iza zatvorenih vrata održano ročište o prijedlogu za pritvor Draganu Ševi (40), osumnjičenom da je 7. prosinca ove godine nožem ubio monaha Stefana Ačića (62), piše Faktor.

Sudija za prethodni postupak zbog tajnosti u ovoj fazi postupka nije dozvolio novinarima da nazoče ročištu.

Neslužbeno se saznaje da je Ševo pred tužiteljem, kao i pred policijskim istražiteljima priznao djelo, kao i detalje o događanjimakobne noći.

Ševo se sumnjiči da je oko 18.30 sati došao iz Banje Luke u mjesto Babići, općina Šipovo, te ušao u prizemlje konaka u sklopu manastira Glogovac, te da je monaha Stefana poznavao od ranije.

Nakon kraćeg razgovora s njim zatražio mu je određen novčani iznos, kako bi platio svoje obaveze prema drugim osobama, a neslužbeno imao je problema zbog kockanja.

Kada je monah odbio da mu da novac, uzeo je nož i nakon kraće prepirke zadao mu dva uboda nožem u predjelu grudnog koša, od kojih je monah podlegao u 20.15 sati.

Ševo je tvrdio da je monaha samo “htio da zaplaši”. Međutim, izvori iz istrage objašnjavaju da su udarci bili brutalni, te da je i nalaz obdukcije potvrdio da je jedan od njih probio grudnu kost žrtvi.

Iako se u početku spekuliralo da je iz manastira potom ukrao oko 100 KM, saznaje se da se radilo o većem novčanom iznosu.

– Osumnjičeni je sa više mjesta iz unutrašnjosti objekta uzeo metalni i papirni novac u iznosu između 1.200 i 1.300 maraka u raznim valutama i apoenima – istakao je za Faktor izvor iz istrage.

Nakon što je izbo monaha, Ševo ga je zaključao, te otišao da traži još novca i po drugim manastirskim prostorijama.