Home Vijesti Ustavni sud BiH: Ograničenje kretanja i obveza nošenja zaštitnih maski su neustavni:...

Ustavni sud BiH: Ograničenje kretanja i obveza nošenja zaštitnih maski su neustavni: ŠTO S ONIMA KOJIMA SU PISANE KAZNE OD PAR STOTINA MARAKA ZA KRŠENJE POLICIJSKOG SATA?

SHARE

Ustavni sud je na sjednici održanoj tijekom dana presudio kako mjera ograničenja kretanja u noćnim satima koja je na snazi u Federaciji BiH te obveza nošenja zaštitnih maski kako u zatvorenim prostorima tako i na otvorenome koja je na snazi u oba entiteta predstavljaju “miješanje u temeljna ljudska prava i slobode zajamčene Ustavom Bosne i Hercegovine i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda”.

Procjena je ustavnih sudaca kako uvedene mjere znače kršenje prava na privatni život i na slobodu kretanja a sporno je to što su mjere uveli krizni stožeri ministarstava zdravstva bez sudjelovanja najviših tijela zakonodavne i izvršne vlasti u državi.

Mjere ograničenja kretanja u noćnim satima te obveze stalnog nošenja zaštitnih maski na snazi su u BiH od eskalacije novog vala pandemije koji je uslijedio početkom jeseni a na te se odluke Ustavnom sudu žalila skupina sarajevskih odvjetnika.

Ustavni sud BiH je i ranije ove godine donio sličnu odluku kada je neustavnom proglasio odredbu kojom je tijekom prvog vala pandemije bilo zabranjeno kretanje osobama starijim od 65 godina i mlađima od 18.

Postavlja se pitanje što će biti s onima koji su kažnjeni zbog kršenja zabrane kretanja, podsjetimo, proteklih dana su mediji javljali kako je više osoba u Hercegovini kažnjeno zbog kršenja ovih mjera, a kazne su iznosile i po više stotina maraka.