Home Nekategorizirano HDZ povećao prednost u Mostaru, POGLEDAJTE BROJKE!

HDZ povećao prednost u Mostaru, POGLEDAJTE BROJKE!

SHARE
Središnje izborno povjerenstvo BiH je objavilo nove preliminarne rezultate izbora za Gradsko vijeće Grada Mostara.

HDZ BiH je, unatoč uočenom izbornom inženjeringu počinjenom na štetu hrvatskih stranaka i dalje uvjerljivo vodeći u Gradu na Neretvi te je tako povećao svoje vodstvo u odnosu na Koaliciju za Mostar.

Zanimljivi su i podaci o broju obrađenih glasačkih listića kako po šest gradskih područja, tako i na razini Grada Mostara. U GP Jugoistok (većinsko bošnjačko područje) obrađeno je svih 14 biračkih mjesta, a tu oba mandata idu sigurno Koaliciji za Mostar 2020 predvođene SDA.

GP Jugoistok

U GP Jug (većinsko hrvatsko područje) HDZ BiH uvjerljivo vodi, ali i treba još pričekati da se obradi i posljednje biračko mjesto kako bi se moglo procijeniti, hoće li im tu pripasti oba mandata ili će jedan uzeti Koalicija za Mostar.

GP Jug

U najbrojnijem gradskom području GP Jugozapad (većinsko hrvatsko područje) također je HDZ BiH uvjerljivo vodeći, a osim njih u ovom dijelu grada u kojem se dijeli sedam mandata, zastupnicima se još nadaju HRS i BH Blok (SDP i Naša stranka), HDZ 1990 ima jako male izglede. Za konačnu raspodjelu mandata treba još pričekati, jer ostalo je još za obraditi čak 11 biračkih mjesta.

GP Jugozapad

GP Sjever (većinsko bošnjačko područje) treba obraditi glasove s dva biračka mjesta, ali većih promjena ovdje ne bi trebalo biti, može se reći da gotovo sigurno da će oba mandata pripasti Koaliciji za Mostar.

GP Sjever

GP Stari Grad, najvećem području u kojemu su Bošnjaci većina bit će zanimljiva raspodjela mandata. No, najizglednije je da će Koaliciji za Mostar pripasti tri mandata, a BH Bloku dva od pet zastupničkih mjesta. Ostalo je za obraditi još šest biračkih mjesta, a eventualnom mandatu se nada i Prva mostarska partija, ali izgledi im nisu baš visoki.

GP Stari Grad

I za kraj GP Zapad (većinsko hrvatsko područje), gdje se vodila velika borba za četiri mandata u vijeću, trenutna situacija je ovakva. HDZ BiH će imati dva ili tri mandataHRS ima jedan siguran, a u nekim varijantama i drugi, ali izgledi za to nisu baš veliki.

GP Zapad

A mandatu u ovom području se nada BH Blok, i velika je tu borba hoće li taj jedan mandat pripasti kao treći HDZ-u ili BH bloku kao jedini. Ostalo je još za obraditi pet biračkih mjesta, pa konačnu procjenu treba pričekati.

Za sva ova gradska područja situaciju naknadno mogu preokrenuti i dopisni glasovi iz inozemstva.

Kad je riječ o gradu kao cijelini, HDZ BiH je uvjerljivo prvi i povećao je svoju prednost, i stvarno bi se trebalo čudo dogoditi da im ne pripadne pet mandata na razini grada, jer ostalo je još za obraditi 28 biračkih mjesta, od kojih je većina s većinskih hrvatskih područja, a prednost od skoro 2.700 glasova nad Koalicijom za Mostar čini se nedostižnom.

Gradsko izborno područje, cijeli Mostar

Koalicija za Mostar bi trebala zato imati četiri mandata, BH Blok dva mandata, a po jedan bi trebali pripasti HRS-u te srpskoj Koaliciji “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar”.

Posjećamo, lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održani su ove nedjelje u gradu na Neretvi. Odziv birača na redovnim biračkim mjestima je 55,00 %, odnosno glasalo je 52.865 birača. Na izborima se biralo 35 vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara.

Izvor: Jabuka.tv