Home Vijesti U Njemačkoj od 1. siječnja promjene: Osjetit će se na plaćama i...

U Njemačkoj od 1. siječnja promjene: Osjetit će se na plaćama i mirovinama

SHARE

Posljedice korona-krize osjetit će se i u idućoj godini. Ekonomski analitičari predviđaju da bi stvari na ekonomskom planu građana Njemačke mogle izgledati ponešto bolje. Mnogi će osjetiti posljedice ranije najavljenih poreznih olakšica.

Fenix-magazin napravio je popis što bi sve trebalo biti bolje u idućoj godini za stanovnike Njemačke.

Realni raspoloživi dohodak raste

– Većina potrošača opet će imati malo više novca u novčaniku nego 2020. godine”, predvidio je ekonomski stručnjak Torsten Schmidt s Instituta za ekonomska istraživanja RWI – Leibniz.

Smatra se kako taj plus neće biti osobito velik i da razina prije krize vjerojatno više neće biti dostignuta.

Društvo za istraživanje potrošača (GfK) pretpostavlja kako će se kupovna moć potrošača u Njemačkoj 2021. nominalno povećati za gotovo dva posto.

Ako se od toga oduzme stopa inflacije, stvarno povećanje trebalo bi biti znatno ispod jedan posto.

Minimalna plaća će se povećati

Prvo povećanje minimalne plaće od 1. siječnja stupa na snagu i znači da će doći do porast s 9,35 eura na 9,50 eura po satu, dok 1. lipnja minimalna plaća se povećava za još 10 centi.

Najavljeno je i povećanje prihoda svim onima koji počinju sa svojim pripravništvom, kao i onima koji primaju socijalnu pomoć.

Povećanje mirovina

Mirovine će se povećati, ali vjerojatno samo na istoku Njemačke.

Prema predviđanjima njemačkog mirovinskog osiguranja, mirovine umirovljenika u zapadnoj Njemačkoj neće se povećati 2021. godine.

Povećanje će biti samo za umirovljenike na istoku Njemačke, gdje se očekuje mali plus tijekom prilagodbe mirovina između istoka i zapada. Neki od razloza stagnacije su pad prosječne plaće i manji broj obveznika doprinosa zbog krize uzorkovane pandemijom. Koliko će ustvari to povećanje biti znat će se tek na proljeće.

Dolazi osnovna mirovina

Njemačka je još jedna od europskih zemalja u kojoj s početkom iduće godine kreće s isplatom osnovne mirovine.

Ona je namijenjena onima koji su desetljećima radili, no nisu imali velike plaće. Savezno ministarstvo rada pretpostavlja da će oko 1,3 milijuna ljudi imati koristi od osnovne mirovine.

Doplata će iznositi u prosjeku 75 do 80 eura mjesečno.

Opet više PDV-a, ali manje poreza na dohodak

Dobre i manje dobra vijesti u 2021. godini stižu i kada su porezi u pitanju. Potrošači će vjerojatno imati negativan utjecaj na istek smanjenja PDV-a: Od 1. siječnja u Njemačkoj će se ponovno primjenjivati ​​normalna stopa PDV-a od 19 posto i smanjena stopa PDV-a od 7 posto.