Home Gospodarstvo Potrošačka košara u BiH skuplja za 200 maraka

Potrošačka košara u BiH skuplja za 200 maraka

SHARE

Situacija s koronavirusom i kriza koju je pandemija donijela 2020. godinu je učinila posebno teškom za ionako osiromašene bh. građane, od kojih mnogi jedva sastavljaju kraj s krajem.

Brojne tvrtke su ugašene, mnogi su ostali bez radnih mjesta ili sa znatno umanjenim primanjima, ali, unatoč svemu, životni troškovi sve su veći. Najbolji pokazatelj za to je potrošačka košara koja je krajem 2019. godine iznosila 1.800 KM, a na kraju 2020. nešto više od 2.000 maraka, piše Avaz.

 

Tako se život mnogima u BiH svodi na podmirivanje osnovnih životnih potreba, a, sudeći prema početku 2021. godine, bit će sve teže. Mnogi su ostali neugodno iznenađeni kada su na policama u trgovinama primijetili da su cijene pojedinih vrsta ulja povećane. Slična je situacija i s drugim prehrambenim namirnicama, poput šećera, čija je cijena viša za pet feninga u odnosu na kraj godine. Pojedini trgovci kazali su kako je tijekom prethodne godine u dva navrata poskupjelo ulje, a posebno često se mijenjaju cijene voća i povrća. Da se fenomen puzajućeg rasta cijena nastavlja i u 2021. godini potvrđuje za Avaz Marin Bago, predsjednik Udruženja za unapređenje kvalitete života „Futura“.Kako naglašava, cijene, posebno prehrane, rastu, i to potpuno neopravdano.