Home Vijesti Iznenađujuće dobri epidemiološki rezultati u BiH

Iznenađujuće dobri epidemiološki rezultati u BiH

SHARE

Dok se širom svijeta odvija proces imunizacije, u Bosni i Hercegovini tek stižu najave, ali ne i prve doze cjepiva. Pojedine županije obavljaju razgovore s predstavnicima kompanije Pfizer, ali bez izmjena Zakona o javnim nabavkama ne mogu direktno nabaviti cjepivo. Danas o ovoj temi za N1 govore epidemiolozi Andrea Jurić i Ednan Drljević.

Vaš osvrt na današnje brojke? U posljednja 24 sata imali smo 125 novozaraženih od COVID-19, a 28 preminulih.

Jurić: Kad pogledamo raniju situaciju, koju smo imali u devetom mjesecu, osobno sam zadovoljna padom broja zaraženih, ali nisam zadovoljna stopom smrtnosti koja je među najvišim u Europi. Trenutna situacija je mnogo bolja nego što smo ranije mislili. Brojevi pokazuju da pored svih kritika, stvari u BiH ipak funkcioniraju.

Kako je protekla nova sjednica Kriznog stožera SŽ čiji ste član i vi?

Drljević: Protekla je konstruktivno jer je novi ministar zdravstva sastavio stožer od stručnjaka. Bilo smo vrlo operativni. Donijeli smo i misiju i viziju rada i bit ćemo savjetodavno tijelo ministra.

Da li je točno da su danas u Općoj bolnici s respiratora skinuta tri pacijenta?

Drljević: To je točno. Mi imamo vrlo dobru suradnju s klinikom Mayo i jednom klinikom u Istanbulu. Dobar dio naših težih pacijenata vodimo s njima. Razlog ovih iznenađujuće dobrih rezultatu leži u dvije stvari – zbog te suradnje s vrhunskim svjetskim klinikama i zato što imamo mladu, stručnu i entuzijastičnu ekipu. I mi smo iznenađeni dobrim uspjehom.

Cijepljenje je danas počela i u Albaniji, samo još nije u BiH. Tegeltija kaže da cjepivo dolaze do kraja siječnja. Jesmo li ih kasno nabavili?

Jurić: Moramo biti realni. Bosna i Hercegovina je bila među prvima koja je rekla da trebamo cjepivo i spremni smo ga platiti. Druga stvar je borba između onih koji su jaki na tržištu i drugih koji nisu dio EU i dio određenih lobija.

Mi smo kao i ostali krenuli u nabavku putem COVAX-a, a onda su sve zemlje, uključujući i BiH, tražile alternativne načine. Iz ne znam kojih razloga Albanija ima već cjepivo, dok nama tek dolazi 22. siječnja. Zašto, ako smo bili prvi prilikom naručivanja, smo sada stavljeni na neko drugo mjesto – trebali bi pitati neke na višim instancama vlasti. Federacija je platila cjepivo unaprijed dok to cjepivo još nije dobila dozvolu.

Gospodine Drljeviću, smatrate li vi da smo zakasnili s nabavkom?

Drljević: Mislim da smo mi kasno postupili po svemu, ne samo u nabavci cjepiva nego nismo osigurali ni kalendar cijepljenja. To neka ide na dušu višim instancama. Mi nismo upotrijebili svoja diplomatska predstavništva da osiguramo cjepivo. Ovo što se dešava je prvo nestručno, a onda je sramota. Nas proglašavaju herojima u bijelom, a čekat ćemo mjesecima da nas cijepe. Ako u međuvremenu bude smrtnih slučajeva među zdravstvenim radnicima neko bi trebao za to odgovarati.

Vi ste ranije rekli da bi primili bilo koje cjepivo Koja je po vama najbolja?

Drljević: Ona koju prvu dobijem. cjepivo je dobrovoljno. Ako cjepivo primaju ljudi u Rusiji ili Kini – onda imam povjerenja da te zemlje neće raditi protiv svojih građana. Ne vidim zašto ne bih primio to cjepivo.