Home Politika Kako tzv. migranti bez dokumenata podižu novac u bankama?

Kako tzv. migranti bez dokumenata podižu novac u bankama?

SHARE

Sanela Prašović – Gadžo, glavna tajnica Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), federalna parlamentarka i članica povjerenstva za sigurnost u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH objavila je podatke o tome koliko je uplaćeno novca migrantima iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka, a koji nelegalno borave u BiH u protekle tri godine.

Gadžo, kako ja napisala, ove podatke je pripremila za sjednicu Povjerenstva za sigurnost ZDPFBiH.

Podaci za protekle tri godine

Njezin status prenosimo u cjelosti:
Iznos od 5.880.723,26 KM transferiran je migrantima iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka, a koji nelegalno borave u BiH u protekle tri godine (2018., 2019. i 2020.).

To je dio podataka koje sam pripremila za sutrašnju sjednicu koju će Povjerenstvo za sigurnost ZDPFBiH održati u Bihaću.

Kao članica Povjerenstva za sigurnost pripremila sam materijal za raspravu o tome kako osobe koje nelegalno borave u BiH i većina ih odbija vlastima u BiH i policijskim agencijama predočiti svoje identifikacijske dokumente, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem Western Uniona u bankama i poslovnicama pošte.

Naime, osobe da bi preuzele novac upućen putem Western Uniona moraju pokazati identifikacijski dokument.

Na sutrašnjoj sjednici Povjerenstva za sigurnost u skladu navedenom predložit ću i određene zaključke.

Ako vas zanima koliko je pojedinačno po državama stizalo novca, onda je zanimljivo da je tijeom 2020. najviše novca u BiH za osobe koje nelegalno dolaze u našu državu uplaćeno iz Maroka, čak 791.677,38 KM ili 511.189 USD. Iste godine iz Iraka je putem Western Uniona transferirano 502.526,17 KM ili 324.483 USD. Iz Afganistana migrantima uplaćeno 387.080,00 KM ili 249.939 USD. Iz Pakistana je 2020. putem Western Uniona u BiH migrantima uplaćeno 278.033,11 KM ili 179.527 USD.

No, uz ukupne milijunske iznose iznimno je važno da policijske agencije i Služba za poslove sa strancima BiH odgovori na pitanje:
Jesu li su znali za novčane doznake putem Western Uniona i ako su znali kako onda nisu iskoristili tu mogućnost i utvrdili identitete osoba koje nelegalno prelaze državnu granicu i borave u BiH i pri tom većina odbija pokazati dokumente? Ako nisu znali, evo sada znaju, pa ću svima u sustavu nadležnosti uputiti na sutrašnjoj sjednici Povjerenstva za sigurnost poziv da počnu raditi svoj posao.

Nisam još uvijek dobila službeni podatak koliko otvorenih transakcijskih računa u bankama u BiH imaju osobe koje nelegalno borave u državi, no zatražila sam i taj podatak i čekam informaciju.
Problem migranata u BiH je humanitarni no i sigurnosni i državne institucije konačno moraju početi raditi svoj posao.
Njihova pasivnost je u mnogim segmentima je nedopustiva jer ta pasivnost vodi direktno do pretvaranja BiH u parking za migrante.

Uz ovu temu o identificiranju i novcu, na sutrašnjoj sjednici Povjerenstva za sigurnost ću govoriti i o potrebi uspostave sustavaa datiloskopske i sinjaletičke obrade osoba koje nelegalno borave u BiH a s ciljem prevencije kaznenih djela.

Koristim priliku da zahvalim Agenciji za bankarstvo FBiH i Western Unionu na suradnji.

Izvor: Avaz.ba