Home Vijesti U BiH nisu nikakvi migranti, već osobe financirane iz Pakistana i Afganistana!

U BiH nisu nikakvi migranti, već osobe financirane iz Pakistana i Afganistana!

SHARE

Zastupnica SNSD-a Snježana Novaković Bursać u Zastupničkom domu Parlamenta BiH rekla je kako osobe koje bez dokumenata lutaju po BiH nisu izbjeglice iz ratom ugroženih područja, već dobro financirani mladići iz Pakistana i Afganistana.

Osim toga, naglasila je da su upravo oni sasvim dobro upućeni, odnosno, savjetovani kako da se ponašaju – piše Klix.ba.

“Čak i kada su pobacali dokumente, naravno da je moguće u 21. stoljeću utvrditi njihov identitet i zemlju podrijetla, samo ako postoji volja za održanjem sigurnosti i stvarnim rješavanjem ovog problema”, rekla je Novaković-Bursać povodom objavljenih informacija kako je u protekle tri godine migrantima, koji nelegalno borave u BiH, putem “Western Uniona” iz Pakistana, Avganistana, Maroka i Iraka prebačeno 5.880.723 KM.

Ona je istaknula kako je jedan od uzroka aktualne migrantske krize dugogodišnje zanemarivanje i namjerno neznanje, posebno u mandatu SDS-ovog ministra sigurnosti u Vijeću ministara Dragana Mektića “kome su se priviđale paravojne formacije po Republici Srpskoj, a nisu bile vidljive tisuće mladih ljudi koji su nadirali preko granica”.

Novaković-Bursać je navela da se stvara dojam i da aktualni ministar sigurnosti u Vijeću ministara Selmo Cikotić ne promatra problem sa stvarnom namjerom da se on riješi od uzroka i na dugoročno kvalitetan način što bi, kako pojašnjava, podrazumijevalo repatrijaciju ili prihvaćanje u razvijenije zemlje – kako svojevoljnih migranata, tako i stvarnih izbjeglica kojih je među trenutnim migrantima zanemariv broj.

Nazivanje ovog problema isključivo “humanitarnim pitanjem”, dodala je ona, predstavlja jednu vrstu bacanja prašine u oči cjelokupnoj javnosti i sudjelovanje u projektu moguće dugoročne destabilizacije ove zemlje.

U protekle tri godine je migrantima, koji nelegalno borave u BiH, putem “Western Uniona” iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka prebačeno 5.880.723 KM, navedeno je u podacima koje je zastupnica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Sanela Prašović Gadžo pripremila za današnju sjednicu Povjerenstva za sigurnost u Bihaću.

Ona je upitala kako osobe koje nelegalno borave u BiH, a većina ih odbija vlastima u BiH i policijskim agencijama predoče svoje identifikacijske dokumente, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem “Western Uniona” u bankama i poslovnicama “Pošte”, budući da je za preuzimanje novca putem ovog servisa potrebno pokazati identifikacijski dokument.