Home Gospodarstvo U Grudama živi i radi jedini proizvođač jednodnevnih purića u BiH

U Grudama živi i radi jedini proizvođač jednodnevnih purića u BiH

SHARE

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je tvrtku Mabog Gumanović iz Gruda da proširi svoje proizvodne kapacitete. Oni će sada udvostručiti proizvodnju jednodnevnih purića i višestruko povećati proizvodnju jednodnevnih grahorastih pilića.

Iz Projekta navode da je lokalno proizvedeno svježe i prerađeno pureće meso rijetkost u supermarketima u Bosni i Hercegovini. To i ne čudi budući da u BiH postoji samo jedan proizvođač jednodnevnih purića, Mabog Gumanović iz Gruda. Do sada su mogli proizvesti nešto više od 50.000 purića, a oni bi se brzo prodali.

– Počeli smo proizvoditi jednodnevne puriće 2003. Tada se time bavilo još nekoliko proizvođača peradi. Međutim, oni su se povukli iz te specifične proizvodnje, i ostali smo samo mi – kaže vlasnik preduzeća Boris Grizelj.

Razlozi za nevoljkost mnogih u BiH da se bave proizvodnjom jednodnevnih purića leže u tome što se oplođena jaja trebaju uvoziti, i što je još važnije, da su ta jaja vrlo osjetljiva i da proces izleganja zahtijeva puno pažnje, dok je stopa uspješnosti izleganja niža nego kod jednodnevnih pilića.

– Oplođena jaja purića uvozimo iz Francuske i Mađarske, ali to je lakši dio – istaknuo je Grizelj.

Kako on kaže koristeći stručnu terminologiju, predvaljenje i valjenje, tj. izleganje purića mora se pomno pratiti.

Fena